Om LindeKultur

LindeKultur är en fristående nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun (med omnejd) som sedan 2011 drivs helt ideellt av en redaktion som arbetar journalistiskt utan ekonomiskt stöd - och därmed utan ekonomiska och andra förpliktelser och beroenden.

Redaktör: Sven Carlsson

E-post: info@lindekultur.se

Telefon: 070-544 62 32

Läs mer om redaktören

.................................................................................

Så har LindeKultur utvecklats i olika faser

.................................................................................


Sedan 2011 har LindeKultur utvecklats som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun i tre faser - före, under och efter Nätverket Lindekultur. Och nu är det dags för den fjärde fasen - som egen webbtidning med egen webbplats


1: Före Nätverket Lindekultur (2011-2013) var den primära anledningen att skapa en kanal i det digitala och sociala medielandskapet för att marknadsföra Lindesberg ("en kulturstad i Bergslagen") som den bästa platsen att leva, bo och verka i med fokus på kulturutbudet i kommunen.


2: Som nyhetskanal och "språkrör" för Nätverket Lindekultur (2013-2019) var marknadsföring och information fortfarande viktigt men det tillkom ytterligare en huvuduppgift för nyhetskanalen LindeKultur - att bevaka och granska kulturpolitiska frågor på kommunal och regional nivå av vikt för kulturlivet i Lindesberg.


3: Efter Nätverket Lindekultur (2020-2024) blev LindeKultur en helt fristående och självständig nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesberg med två huvuduppgifter: ● Information & Marknadsföring - för att göra kulturlivet i Lindesberg mer känt både i och utanför kommunen; ● Bevaka & Granska - för att uppmärksamma kulturpolitiska frågor på kommunal och regional nivå av vikt för kulturlivet i Lindesberg.


4: Som egen webbtidning (från 2024): Efter 13 år som nyhetsrum på Mynewsdesk blir LindeKultur en egen webbtidning under 2024. Med över 800 sidvisningar varje dag, över 2.000 mottagare av vårt nyhetsbrev via epost varje vecka och över 800 följare på Facebook är LindeKultur idag en etablerad nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun - mycket tack vare spridningen genom Mynewsdesk. Men nu är det dags för LindeKultur att bli en egen webbtidning med egen webbplats - lindekultur.se (en adress som finns sedan tidigare men som hittills skickat besökaren vidare till vårt nyhetsrum på Mynewsdesk).


.................................................................................

Därför har LindeKultur fått sådant genomslag

.................................................................................


Efter 13 år som nyhetsrum på Mynewsdesk har LindeKultur etablerats som den ledande nyhets- och informationskanalen för kulturlivet i Lindesbergs kommun. Mynewsdesk har starkt bidragit till vår spridning av nyheter om kulturlivet i Lindesberg - lokalt, regionalt, nationellt och ibland även internationellt. Andra bidragande framgångsfaktorer är att vi erbjuder något som saknas inom våra två journalistiska huvuduppgifter:

Information & Marknadsföring: LindeKultur erbjuder kulturens aktörer tillgång till en unik och kostnadsfri kanal för marknadsföring av kulturlivet i Lindesberg (med omnejd). Eftersom det mesta av kulturutbudet i en kommun som Lindesberg drivs av ideella krafter utan ekonomiska möjligheter och erfarenheter av information och marknadsföring har LindeKultur blivit en uppskattad nyhets- och informationskanal i Lindesbergs kommun.

Bevaka & Granska: Sedan kultur- och fritidsnämnden avvecklats i Lindesbergs kommun har kulturfrågor hamnat i ”kommunalpolitisk skugga” i Lindesberg - och därmed ökat behovet av ”kulturens röst” som bevakar och tillvaratar kulturlivets intressen. Och när orter och intressen hamnar i ”medieskugga” eller ”vita fläckar på nyhetskartan” ökar behovet av och möjligheterna för lokala medier i nya former på en mediemarknad i snabb förändring.

.................................................................................

Mer om LindeKultur

.................................................................................


18 november 2023:

LindeKultur fick hedersomnämnande av Manskören Harmoni

I samband med utdelandet av Manskören Harmonis kulturstipendium till Gudrun Perssons minne 2023 utdelades ett särskilt hedersomnämnande till LindeKulturs Sven Carlsson - "för att nyhetskanalen hjälper oss att strukturera och lyfta upp vårt rika, breda och otroligt livskraftiga kulturliv". Läs mer på lindekultur.se >>


24 maj 2024:

Lindesbergs Rotaryklubb ger stöd till LindeKultur

Lindesbergs Rotaryklubb har delat ut bidrag till lokala verksamheter som förtjänar stöd, enligt klubben: Däribland LindeKultur som får 10.000 kronor som stöd till nyhetskanalens fortsatta verksamhet.


15 JUNI 2024

LindeKultur gästade Länsradions veranda

Fredagens sändning (14 juni) i Länsradion från Martin Dyfvermans & Lotta Thorséns sommarveranda i en liten by på gränsen till Bergslagen (Vågaräng i Frövi) gästades av Staffan Svedskog (Frövi-kännare), Sven Carlssson (LindeKultur) och Jimmy Alm (kommunpoet). Läs mer >>


.................................................................................