Ullersäters Bygdegårdsförening får kommunalt driftsbidrag för Ullergården (bilden).
26 NOVEMBER 2024
Kommunala bidrag - viktigt för ett levande föreningsliv i hela Lindesberg
Tillväxtnämnden i Lindesbergs kommun har beviljat 1.250.000 kronor i driftsbidrag för 2024 och 585.778 kronor i aktivitetsbidrag för vårterminen 2024 till föreningar i kommunen. Samtidigt pågår en utredning om effekter och konsekvenser av en sänkning av det kommunala driftbidraget med 10 procent - en besparing på 125.000 kronor. Och hyrorna för kommunens lokaler för föreningar - som finansierar aktivitetsbidragen - kommer att höjas från årsskiftet.
Driftsbidrag är ett kommunalt föreningsbidrag som söks och fördelas en gång per år. Syftet med driftsbidrag är att ge ekonomiskt stöd till föreningar som ansvarar för driften av ägd eller långtidsarrenderad anläggning eller som på uppdrag av kommunen utför hel eller delvis skötsel av kommunalt ägd anläggning.
Driftsbidragets storlek är 1.250.000 kr per år. Den sammanlagda sökta summan för 2024 var 1.854.000 kr. Fördelningen baseras därför på Tillväxtförvaltningens bedömning av behov utifrån hela kommunens behov, om den verksamhet som erbjuds är till fördel för många och om verksamheten ger bredd i utbudet av aktiviteter till invånarna i kommunen. Två föreningar i centralorten får mest i bidrag - Linde Ridskola (ridhus) och IFK Lindesberg (fotbollshall) som får 190.000 kr vardera (tillsammans ca 30 % av totala bidraget).
Tre driftsbidrag baseras på avtal mellan förening och Lindesbergs kommun. Det rör sig om Fellingsbro GOIF (180.000 kr) och Rockhammars IF (160.000 kr) som har hand om utomhusbad samt Frövi tennisklubb.
"En besparing som kan få konsekvenser"
Att sänka driftsbidraget med 10 procent skulle innebära en minskning från 1.250.000 kr till 1.125.000 kr - en besparing på 125.000 kr. Detta får negativa konsekvenser för föreningarna och kommunens invånare, enligt Tillväxtförvaltningens utredning om effekter och konsekvenser av en sänkning av kommunalt driftbidrag till föreningar.
"Bidraget har inte räknats upp på många år och de senare årens inflation har ytterligare urholkat det. En minskning innebär att föreningarna får mindre stöd för sina driftskostnader i tider då dessa ökar. Och kommunen behöver göra tydligare prioritering mellan föreningarna om bidraget ska räcka", skriver förvaltningen och fortsätter:
Förre föreningslokaler. En konsekvens kan bli att föreningar behöver göra sig av med eller sluta att aktivt använda sina lokaler. Detta skulle kunna innebära mindre utbud av fritidsverksamheter och färre mötesplatser. Detta påverkar människors livskvalitet och hälsa och kan till exempel öka ofrivillig ensamhet.
Ett stort antal av de föreningslokaler som får stöd i form av driftsbidrag ligger inte i tätorten Lindesberg vilket innebär att hela kommunens infrastruktur vad gäller mötesplatser försämras om framför allt bygdegårdar inte längre finns kvar. Det blir en negativ konsekvens för landsbygden. Detta kan också vara negativt vid eventuella krissituationer då det inte finns mötesplatser att samla invånarna i.
Känsla av minskat engagemang från Lindesbergs kommun. Civilsamhället med framför allt föreningar har en viktig roll i samhällsbygget. Genom kommunens stöd och samverkan med föreningar får kommuninvånarna mycket i form av utbud och tillhörighet. En minskning av bidragen kan ge föreningar en känsla av minskat intresse och engagemang från Lindesbergs kommun.
Om föreningar inte känner kommunens stöd och engagemang kan det innebära att de inte längre vill eller kan vara så aktiva. Detta kan betyda minskat antal föreningar och minskat utbud för kommuninvånarna. Det kan också innebära att föreningarna inte längre vill vara samarbetspartners till kommunen i framtida samhällsutmaningar", skriver förvaltningen.
Aktivitetsbidrag finansieras av hyror för lokaler
Aktivitetsbidrag är ett föreningsbidrag vars syfte är att stödja och stimulera till fler aktiviteter för barn och unga mellan 3 och 20 år. Bidraget baseras på ledarledda sammankomster och deltagartillfällen. Bidragets storlek bestäms av hyresintäkter från Lindesbergs kommuns uthyrning av främst idrottslokaler - en budgetpost som idag inte har något anslag i den kommunala budgeten utan finansieras på detta sätt med omkring en miljon kronor per år.
För aktiviteter genomförda under våren 2024 är bidragets storlek 585.778 kr. Varje sammankomst genererar 10 kr och varje deltagartillfälle genererar 22 kr till föreningen. Aktivitetsbidraget betalas ut två gånger per år. Hösten 2024 (för första halvåret 2024) har 21 föreningar sökt aktivitetsbidrag.
I Lindesbergs kommun har bidraget hittills endast sökts av idrottsföreningar, enligt Tillväxtförvaltningen. Tre föreningar i centralorten får mest - LIF Lindesberg (103.418 kr), IFK Lindesberg (88.746 kr) och Bergslagens IF (85.942 kr) som tillsammans får närmare hälften (47%) av den totala summan.
Enligt förslag kommer hyrorna för kommunens bokningsbara idrottslokaler och anläggningar att höjas från och med 1 januari 2025. Därefter kommer hyrorna att räknas upp med konsumentprisindex från och med 1 januari 2026.
.................................................
Läs även:
Besök Linde AB föreslås få ansvaret för uthyrning av kommunens idrotts- och skollokaler
Det kommunala bolaget Besök Linde AB föreslås få huvudansvaret för uthyrning av kommunens idrotts- och skollokaler - ett ansvar som idag är delat mellan flera kommunala verksamheter. Utredningen med arbetsnamnet "En väg in" är en förlängning av uppdraget "Mötesplats Lindbacka" och har genomförts av en extern konsult. Läs mer >>
Kommunstyrelsen vill sälja Sandströms i Lindesberg - 10-tal föreningar berörs
Kommunstyrelsen följer tillväxtnämndens förslag att sälja Sandströms fritidslokaler i Lindesberg som idag används som verksamhetslokaler av ett 10-tal föreningar. Beslut om att uppdra till kommundirektören att sälja Sandströms kommer att tas på kommunstyrelsen sammanträde tisdag 26 november - trots en risk- och konsekvensanalys vad det innebär för föreningslivet i Lindesberg. Läs mer >>
Inget nytt försök göra Stadsskogsskolan i Lindesberg till föreningshus
"Utred om delar av Stadsskogsskolan i Lindesberg kan säljas eller hyras ut till föreningslivet", föreslog Nils Detlofsson (L) i ett nytt försök att skapa ett allaktivitetshus i delar av den nu nedlagda skolan. "Det är olyckligt att det står tomma lokaler som skulle kunna användas till föreningslivet om det går att hitta en ekonomisk lösning som är möjlig för alla parter". Men kommunfullmäktige sade nej. Läs mer >>
Elitidrotten får vänta på besked om marknadsföringsbidrag
Fem föreningar inom elitidrott i Lindesberg har under de senare åren fått tillsammans omkring en miljon kronor i kommunalt bidrag för marknadsföring av platsvarumärket Lindesberg. I år får föreningarna vänta på besked om bidraget för 2025. "Anledningen är att dialogen med berörda föreningar förs vidare för att komplettera beslutsunderlaget till 3 december, meddelar Henrik Arenvang - kommundirektör. Berörda föreningar: Lindlövens IF: LIF Lindesberg; Frövi Judoklubb; Lindesbergs Volley; Stråssa Gymnastik.
...
Lindesbergs kommuns driftsbidrag till föreningar 2024:
Förslaget från Tillväxtförvaltningen är godkänt av Tillväxtnämnden.