Besök Linde AB föreslås få ansvaret för uthyrning av kommunens idrotts- och skollokaler


Mötesplats Lindbacka kommer nu att omfatta alla uthyrbara idrotts- och skollokaler i kommunen enligt förslaget "En väg in".


23 NOVEMBER 2024


Besök Linde AB föreslås få ansvaret för uthyrning av kommunens idrotts- och skollokaler


Det kommunala bolaget Besök Linde AB föreslås få huvudansvaret för uthyrning av kommunens idrotts- och skollokaler - ett ansvar som idag är delat mellan flera kommunala verksamheter. Utredningen med arbetsnamnet "En väg in" är en förlängning av uppdraget "Mötesplats Lindbacka" och har genomförts av en extern konsult (Kenneth Hanberg).


Uppdraget har varit att utreda förutsättningarna för ett samlat grepp kring uthyrningen av kommunens lokaler utanför skoltid. Målet är att förenkla och förbättra kommunens service och arbetssätt gentemot föreningar och andra aktörer som vill hyra lokaler.


Utredningen med arbetsnamnet "En väg in" är en förlängning av uppdraget "Mötesplats Lindbacka". Flera förvaltningar och kommunala bolag berörs idag av olika styrdokument rörande uthyrning för idrott och annan verksamhet:


  • Tillväxtnämnden har tagit fram riktlinjer för uthyrning av idrottslokaler samt för en scenvagn.
  • Barn- och utbildningsnämnden hanterar uthyrning av skollokaler.
  • Besök Linde AB ansvarar för uthyrningen av Lindesberg Arena.
  • Fastighetsbolaget FALAB äger majoriteten av uthyrningsbara lokaler i Lindesberg.


Utredarens huvudförslag är att Besök Linde AB utses som huvudansvarig för ett fungerande arbete runt "En väg in" - för föreningslivets bästa och Lindesbergs kommuns förutsättningar att skapa ett tryggt och aktivt föreningsliv, likväl som fler besöksanledningar till kommunen.


"Besök Linde AB utför insatsen genom att kommunen gör ett tjänsteköp eller formar en tjänstekoncession med motivet att hyra ut kommunens skollokaler efter skoltid till i huvudsak det civila samhället för idrotts-, demokrati- och kulturverksamhet. Uthyrning till momspliktig föreningsverksamhet (förekommer beroende på kommersiella inslag i föreningens verksamhet) ska ske med särskild taxa. Uthyrning till affärsdrivande och privat verksamhet ska ske konkurrensneutralt mot eventuell lokal privat verksamhet med särskild taxa."


I huvudförslaget ingår alla lokaler som hyrs ut till föreningslivet. I förslaget innefattas även scenvagnen, som blir en del av ”En väg in”. Inför ett slutgiltigt beslut om ”En väg in” måste en konstruktion för uthyrning som hanterar momsfrågan på ett korrekt sätt tas fram.



Arbetssättet för "En väg in" med Besök Linde AB som drivande aktör kan schematiskt beskrivas så här enligt utredningen.


Ett andra alternativ: Om frågan om momsregler enligt konsulterad expertis riskerar att skapa ekonomiska problem för antingen det civila samhället eller aktörer inom kommunkoncernen bör kommunstyrelsens inför halvårsskiftet gå vidare med ett förtydligat ansvar för En väg in, förlagt till Tillväxtförvaltningen. I samma beslut bör Besök Linde AB:s ansvar för Lindesbergs Arena flyttas till Tillväxtförvaltningen, då utredaren bedömer att ett delat ansvar för arenan omöjliggör syftet med utredningen – att skapa just En väg in.


Ett tredje alternativ: Kommunstyrelsen kan välja att betrakta momsfrågan och/eller frågan om ett flyttat ansvar för uthyrning av Lindesbergs arena med följdverkningar för Besök Linde AB:s verksamhet som så komplicerade delar att huvudförslaget och det första alternativet faller. Då återstår en tredje väg – verksamhetsutveckling inom det nuvarande arbetssättet. "Det är fullt möjligt att förstärka ekonomin genom att samla resurser från skolors uthyrning och använda mer av intäkterna uthyrningen ger, till att stärka organisationen runt uthyrningen. Det kräver att förslaget om att införa ett budgeterat anslag till föreningarnas aktivitetsstöd genomförs för att resurser ska finnas till verksamhetsutveckling."


Hyresintäkter på cirka 1,2 miljoner kronor tillfaller Tillväxtförvaltningen idag. Cirka 1,1 miljoner kronor av dessa medel utbetalas under ett budgetår i aktivitetsstöd till föreningar - en budgetpost som idag inte har något anslag i den kommunala budgeten utan finansieras på detta sätt. De återstående medlen, cirka 100.000 kronor, används till inköp och insatser i lokaler kopplade till uthyrningen.


Så har utredningen genomförts: Arbetet har utgått från att föreningslivet och andra intressenter som hyr kommunala lokaler efterfrågar en enkel och tydlig process. För att säkerställa detta har flera steg genomförts:


  • Först genomfördes djupintervjuer med relevanta aktörer inom kommunkoncernen för att samla in deras perspektiv och erfarenheter.
  • Därefter hölls ett gruppsamtal med samma aktörer för att granska den föreslagna processen och diskutera möjliga vägval.
  • Tre jämförbara kommuner har kontaktats för att undersöka hur det fungerat i deras verksamhet. Detta för att dra lärdomar och göra en översiktlig bedömning av konceptets genomförbarhet i Lindesbergs kommun.
  • Slutligen har en analys genomförts baserad på insamlade intervjuer, bakgrundsmaterial och referenser från andra kommuner. Detta har legat till grund för de förslag som presenteras i denna rapport.


Läs hela rapporten "En väg in – en utredning om ansvarsfördelning runt lokaluthyrning":



Kommunstyrelsen tillsätter arbetsgrupp
Kommunstyrelsen kommer på kommande sammanträde (26 november) enligt förslag besluta:

  • Att uppdra till kommundirektör att tillsätta en arbetsgrupp med medverkan från Besök Linde AB, Tillväxtförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen och för relevanta delar Fastigheter i Linde AB.
  • Att arbetsgruppens uppdrag ska vara att besvara utredarens beslutsunderlag om överföring av ansvaret för ”En väg in”-konceptet för uthyrning av kommunala verksamhetslokaler till Besök Linde AB.
  • Att arbetsgruppens pågående arbete ska återrapporteras till kommunstyrelsen i mars 2025 och i oktober 2025.


Källa: Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsen 2024-11-26 >>


Besök Linde AB är ett kommunalt bolag som ansvarar för drift och utveckling av i kommunkoncernen ingående besöksanläggningar - Lindesberg Arena, Badhuset Energikällan och Lindesbergs Bio. Inom denna verksamhet ska bolaget vara ett instrument i utvecklingen av kommunen som en attraktiv och efterfrågad bostads-, besöks- och verksamhetsort.



20 NOVEMBER 2024: Kommunstyrelsen vill sälja Sandströms i Lindesberg - 10-tal föreningar berörs

Kommunstyrelsen följer tillväxtnämndens förslag att sälja Sandströms fritidslokaler i Lindesberg som idag används som verksamhetslokaler av ett 10-tal föreningar. Beslut om att uppdra till kommundirektören att sälja Sandströms kommer att tas på kommunstyrelsen sammanträde tisdag 26 november - trots en risk- och konsekvensanalys vad det innebär för föreningslivet i Lindesberg.


18 NOVEMBER 2024: Inget nytt försök göra Stadsskogsskolan i Lindesberg till föreningshus

"Utred om delar av Stadsskogsskolan i Lindesberg kan säljas eller hyras ut till föreningslivet", föreslog Nils Detlofsson (L) i ett nytt försök att skapa ett allaktivitetshus i delar av den nu nedlagda skolan. "Det är olyckligt att det står tomma lokaler som skulle kunna användas till föreningslivet om det går att hitta en ekonomisk lösning som är möjlig för alla parter". Men kommunfullmäktige sade nej.


10 JUNI 2024: Nytt försök att samordna uthyrning av kommunens idrotts- och skollokaler

Kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun gör nu ett nytt försök att slutföra uppdraget Mötesplats Lindbacka. Kommundirektör får i uppdrag att ta fram ett förslag på hur uthyrning av kommunala bokningsbara idrotts- och skollokaler kan samordnas och förenklas. En extern utredare ska upphandlas och finansieringen sker via kommundirektörens medel för utvecklingsinsatser.


28 MARS 2024: Tillväxtnämnden utreder framtiden för föreningshuset Sandströms i Lindesberg
Tillväxtnämnden i Lindesbergs kommun har beslutar att uppdra till förvaltningschefen att utreda framtiden för föreningshuset Sandströms med bland annat en utvärdering av fastighetens skick och eventuellt renoveringsbehov för fortsatt föreningsverksamhet. Delrapportering sker på nämndens sammanträde i maj och slutrapportering på nämndens sammanträde i september.


23 Mars 2023: Fler frågor än svar från politikerna om Mötesplats Lindbacka i Lindesberg
När kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun fick förstudien om Mötesplats Lindbacka presenterad (tisdag 28 februari) svarade de med fler frågor än svar. "Vi behöver ha inriktningsmål för att ha något att fatta beslut om - detta håller på att formuleras och kommer upp igen i kommunstyrelsen för beslut”, svarar Tomas Klockars (M) - kommunstyrelsen ordförande.


FEBRUARI 2023: Förstudie om Mötesplats Lindbacka i Lindesberg väcker nya frågor till politikerna
På tisdag 28 februari kommer kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun att få förstudien om Mötesplats Lindbacka presenterad. Och det är en förstudie som väcker nya frågeställningar som behöver bevaras - bland annat: "Vad innebär Mötesplats Lindbacka? Det krävs en intern klart uttalad samsyn över politikergränser och förvaltningar om innebörden av mötesplats och dess uppdrag."


DECEMBER 2022: Förstudie om föreningarnas "Mötesplats Lindbacka" i Lindesberg försenad
Idag tisdag (20 december) skulle förstudien om "Mötesplats Lindbacka" - ett allaktivitetshus för föreningar efter skoltid i Lindbackaskolan - ha presenterats för kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun. Men det blir bara en "information om läget", enligt Bengt Storbacka (S): "Tjänstepersonerna har inte hunnit ta fram ett färdigt förslag ännu på grund av sjukdom - så det kan dröja ett litet tag till".


OKTOBER 2022: Målet för Lindbacka - en levande och inkluderande mötesplats efter skoltid
Tillväxtförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen och Socialförvaltningen i Lindesbergs kommun får tillsammans i uppdrag att ta fram ett förslag för "Mötesplats Lindbacka" med tillhörande förslag kring organisation och budget. Ett förslag på identifierade och prioriterade målgrupper, innehåll och organisation med tillhörande budget ska presenteras för kommunstyrelsen i december 2022.