Jimmy Alm. Foto: Simon Tullstedt

29 AUGUSTI 2024

Utställning på Pappersbruksmuseet visar kommunpoetens diktprojekt i Frövi


Lördag 31 augusti klockan 11.00-14.00 bjuder Frövifors Pappersbruksmuseum in till vernissage av utställningen med dikter av Jimmy Alm, poesimontage av högstadieelevers tankar om Frövi och en film av Niclas Lindahl om Jimmys arbete. Utställningen pågår från 31 augusti till 28 september på Frövifors Pappersbruksmuseum.


Att lära känna en ort genom att dikta. Det är något som Jimmy Alm, känd som kommunpoeten i Tranemo, arbetat med under en vistelse i Frövi. Nu visas resultatet i en utställning på Pappersbruksmuseet i Frövifors.


Jimmy Alm har gjort studiebesök och lärt sig mer om pappers- och förpackningsföretaget Billerud och den nya tomatodlingen i Frövi. Han har samlat in 200 barns tankar om sin hemort genom att möta elever på Fröviskolan. Han har pratat med människor i olika åldrar - från 3–90 år, och bland annat djupintervjuat diakonen på kvinnofängelset Hinseberg, ägaren av det lokala gymmet och kanslisten på Frövi IK. Mötena och samtalen som poeten Jimmy Alm har haft under sin vistelse i Frövi har sedan blivit poesi.


"Det har inte varit några svårigheter att hitta uppslag till dikter i Frövi. Tvärtom finns det många dikter kvar att skriva. Det är en fascinerande ort – bara det att en prästrygg är barnens favoritplats", säger Jimmy Alm.


Bakgrunden är ett samarbete mellan Region Örebro län och Lindesbergs kommun. Syftet med projektet har varit att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och litteraturen i länet och att dikterna och barnens texter ska kunna användas av samhällsplanerare i arbetet med att utveckla Frövi. Orten genomgår en förändringsprocess bland annat i och med den stora tomatodlingen som byggs där. Ett samarbete mellan kultur och samhällsplanering ger nya infallsvinklar i arbetet med att utveckla en plats.


"Det är viktigt att Frövibornas perspektiv på platsen kommer fram. Vi på museet vill visa kulturhistorien men vi vill också vara en viktig plats för framtidens Frövi, inte minst med fokus på barn och unga", säger Mikael Tiderman, museichef.


Utställningen innehåller dikter skrivna av Jimmy Alm. Där finns också ett flertal poesimontage av högstadieelevers tankar om Frövi och en film om Jimmys arbete som är gjord av filmaren Niclas Lindahl, född och uppvuxen i Frövi.


Utställningen produceras i samarbete mellan Region Örebro, Lindesbergs kommun och Frövifors pappersbruksmuseum med stöd av Linde Energi.


Utställningen på Frövifors Pappersbruksmuseum har vernissage den 31 augusti klockan 11.00-14.00 och pågår till och med den 28 september. Öppettider är onsdag-lördag 10.00-16.00.


För mer information >>



Kulturella kraftfält på landsbygden

Kultur är en nödvändig del av landsbygdsutvecklingen, och spelar en viktig roll i det regionala utvecklingsarbetet i Örebro och Västmanlands län. I projektet Kulturella kraftfält på landsbygden kartläggs platser i länen som utmärker sig genom ett rikt lokalt kulturliv. Läs mer >>




23 APRIL 2024

Poet hjälper barn och unga tycka till om samhällsutvecklingen i Frövi

Barn och unga i Frövi ska få vara med och tycka till om utvecklingen på orten. Med hjälp av en poeten Jimmy Alm ska deras tankar och drömmar bli en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum. "Det är ett spännande projekt som blandar kultur och samhällsbyggnad", säger Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Läs mer >>


6 JUNI 2023

Frövifors - ett av länets kulturella kraftfält på landsbygden

Det regionala utvecklingsprojektet "Kulturella kraftfält på landsbygden" har utsett tio kulturella kraftfält i de två samverkande länen Örebro och Västmanlands län - däribland Frövifors i Lindesbergs kommun som tillsammans med Hjulsjö, Hällabrottet, Lerbäck och Tived är de fem kulturella kraftfält i Örebro län som projektet av resursskäl kommer att lägga fokus på. Läs mer >>