Lindesbergs Riksteaterförening: Höstterminens program

8 AUGUSTI 2024

Riksteaterföreningens samarbeten ger mer teater för fler i Lindesberg


Lindesbergs Riksteaterförening presenterar i höst fyra föreställningar - alla i samarbeten med andra föreningar som ger mer teater för fler i Lindesberg. Det blir tonsatt poesi i Resta bygdegård 18 oktober, romantisk komedi på hal is i Lindesbergs Folkets hus 24 oktober, om kulturbärare med buss till Örebro 9 november och Flydda tider i Lindesbergs Folkets hus 30 november och 7 december.



Fredag 18 oktober kl 19:00:

"Kunde jag följa dig" med Linda Bonaventura Band


En teaterkonst-föreställning om Karin Boyes liv i Resta Bygdegård i samarbete med Resta Bygdegårdsförening och med stöd från Region Örebro län genom Scenkonst utanför tätort.


Kunde jag följa dig öppnar en reva i tiden, då när Karin levde. Vad var det som hände? Publiken lotsas genom 1900-talet och ett livsöde som under flera decennier följdes av skammens tystnad. Karins skrivna brev och mest kända dikter gestaltas med värme, humor och allvar. Föreställningen bildar ett rop ut i vår tid från det som Karin upplevde, lika aktuellt nu som då. Psykisk skönhet i kombination med den rådande homofobi som då existerade, gör vår tid synlig. Musiken är känsligt komponerad utifrån kunskap om hennes liv och spelas av erfarna musiker med sättning cello, piano, gitarr och sång.




Torsdag 24 oktober kl 19:00:

"Hockeymorsa, hockeyfarsa" med Stina Nordberg och Philip Lithner


En romantisk komedi på hal is i Lindesbergs Folkets hus i samarbete med ishockeyklubbarna Guldsmedshyttans SK, Lindlövens IF och Fellingsbro-Frövi IK.


Tidiga morgnar i en kall ishall är kanske inte de bästa förutsättningarna för en spirande romans, men det är just på läktaren denna romantiska komedi utspelar sig. Björn och Frida, två rätt ensamma singelföräldrar, möts under barnens hockeyträning och blir förälskade.Hockeymorsa, hockeyfarsaär skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören MichaelMelski. Pjäsen blev utnämnd till "Top Ten Plays of The Year" i Kanada och har spelats flitigt i både Canada och i USA. Föreställningen regisseras av Dennis Sandin.



Lördag 9 november kl 19:00:
"Kulturbärarna" av och med Andreas T Olsson


En humoristisk flermansmonolog med bara bärande roller på Hjalmar Bergman-teatern i Örebro i samarbete med Örebro Riksteaterförening. Bussresa tur och retur Lindesbergs Resecentrum-Örebro.


Andreas T OlssonsKulturbärarnahar hyllats av både publik och kritiker och nu åker den älskade garderobiären på Riksteaterturné över hela landet.Vad händer egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? Ettalldeles eget skådespelmed en pratsjuk garderobiär som fördriver tiden genom att sy i lösa knappar i inlämnade jackor och svara i kvarglömda mobiltelefoner. I garderoben visar det sig hänga en hel folksamling av kulturbärare, som nu kommer till liv.



30 november och 7 december:

"Flydda tider" - om den stora branden i Lindesberg


Bergslagens Spektakelteater har spelat Flydda Tider som promenadteater varje sommar sedan 2020. Alltid med nytt manus och gestaltning av nya linderbergsprofiler att upptäcka. I år ges föreställningen inomhus i Lindesbergs Folkets hus i samarbete med Lindesbergs Riksteaterförening.


Läs om tidigare "Flydda tider" här >>



Lindesbergs Riksteaterförening, som är en del av Riksteatern, är en ideell kulturförening som köper in och arrangerar teater- och andra kulturprogram i Lindesbergs kommun. Riksteatern har 40.000 medlemmar i Sverige och 230 lokala teaterföreningar.


Läs mer om Lindesbergs Riksteaterförening >>