Lindesbergs Filmstudio presenterar åtta filmer på Lindesbergs Bio i Folkets Hus under höstterminen 2024 - sju filmstudiofilmer + en finsk extrafilm.

3 AUGUSTI 2024

Lindesbergs Filmstudio inleder höstterminen 27 augusti


Tisdag 27 augusti kl 19:00 inleder Lindesbergs Filmstudio höstterminen på Lindesbergs Bio med den brittiska filmen "Edie". Därefter visar Filmstudion ytterligare sju filmer varav en finsk extrafilm. Utöver detta blir det en hel filmdag i Lindesberg lördag 16 november med filmer, mat och fika under hela dagen.


Lindesbergs Filmstudio är en del av Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Grundupplägget i filmstudiorörelsen är film i föreningsform vilket innebär att man måste vara medlem för att se Filmstudions filmutbud. Ett medlemskap kostar 300 kronor per termin. Medlemmar i Kommunens fritidsförening betalar 250 kr. Ungdom t o m 25 år betalar 160 kronor. Medlem får ta med en vän på en valfri film mot uppvisande av medlemskort.



............................


Filmprogram: Vårterminen 2024:

Alla filmer börjar kl 19:00 - men biografen är öppen från 18:00 för kaffe, kaka och lite filmprat inför kvällens film:


............................


Tisdag 27 augusti: Edie

  • Produktion: Storbritannien, 2017
  • Regissör: Simon Hunter
  • Speltid: 102 min

83-åriga Edie tycker inte att det finns något som heter “för sent”. Så hon lämnar sitt gamla liv, pratet om ålderdomshemmet, packar sin vandringsryggsäck och ger sig ut på det äventyr hon aldrig tog sig för – att besegra det mäktiga berget Mount Suilven i Skottland.


Torsdag 12 september: Det finns alltid en morgondag

  • Produktion: Italien, 2023
  • Regissör: Paola Cortellesi
  • Speltid: 118 min

Delia kämpar för att få tillvaron att gå ihop i en stad som gläds över att kriget är slut men dras med sviterna. Hon sköter hushållet och håller ordning på barnen, samtidigt som hon parerar slagen från sin lynniga make och blir utskälld av sin sängbundne svärfar. Enda nöjet är att hinna med ett snabbt bloss i bästa väninnans marknadsstånd. Delia drömmer om en bättre framtid för sin dotter Marcella men förlovningen med den välbeställda Giulio oroar henne. På ytan ser allt ut som vanligt, men det är kanske inte som det verkar och allt förändras med ankomsten av ett mystiskt brev som leder till filmens fullkomligt underbara slut.


Torsdag 26 september: Lärarrummet

  • Produktion: Tyskland, 2023
  • Regissör: Ilker Çatak
  • Speltid: 108 min

Carla är en ambitiös ung lärare vars elev på fördomsfulla grunder anklagas för stöld. Hon har dock andra misstankar och bestämmer sig för att göra en egen utredning. Det blir ett ödesdigert beslut som vänder elever, föräldrar och lärare emot henne.


Torsdag 10 oktober: Anselm

  • Produktion: Tyskland, 2023
  • Regissör: Wim Wenders
  • Speltid: 93 min

Anselm Kiefer är en av vår tids största konstnärer. Han är ständigt omdiskuterad för sin hantering av hemlandet Tysklands mörka historia genom konsten. Filmen, regisserad av Wim Wenders (Perfect Days och Paris, Texas), hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes där den nominerades till bästa dokumentär. Ett uttrycksfullt och konstnärligt dyk ner i Anselms konst som rör sig obehindrat mellan nutid och dåtid, mellan måleri och skulptur, och ger en helt unik filmisk upplevelse.


Tisdag 22 oktober: Perfect Days

  • Produktion: Japan, 2023
  • Regissör: Wim Wenders
  • Speltid: 123 min

Hirayama trivs med sitt liv som toalettstädare i Tokyo. Hans vardag är oerhört strukturerad, men han förgyller den genom sin passion för musik och böcker. Varje kväll läser han ett kapitel ur en William Faulkner-novell. Han älskar träd och fotograferar dem. När en rad oväntade händelser skakar om hans välordnade liv så avslöjas hans förflutna, bit för bit.


Tisdag 5 november: Goodbye Julia

  1. Produktion: Sudan, 2023
  2. Regissör: Mohamed Kordofani
  3. Speltid: 120 min

Tyngd av skuld efter att ha täckt över ett mord, försöker Mona sona sitt brott genom anställa den avlidnes änka Julia som hembiträde. I landet råder våldsamma konflikter mellan Nordsudan och Sydsudan och Mona och Julia är från var sin sida. Trots att de båda kvinnorna kommer varandra nära, avslöjar Mona inte vem hon är, omedveten om att landets turbulens kan leta sig in i hennes hem och ställa henne ansikte mot ansikte med hennes synder. Och Julia bär på en egen hemlighet.


Tisdag 19 november: Smak av Björnbär

  • Produktion: Georgien, 2023
  • Regissör: Elene Naveriani
  • Speltid: 110 min

Etero är en självständig kvinna som närmar sig femtioårsåldern och driver sin egen butik i en liten by i Georgien. I byn skvallras det, men Etero värnar sin frihet över allt annat. När hon råkar ut för en olycka som nästan dödar henne, väcks i henne en önskan som hon aldrig känt förut. Hon bestämmer sig för att det är dags att bli av med oskulden. Men kärleken har ett pris och frågan är om hon är beredd att betala?


Torsdag 5 december: Stormskärs Maja

  • Extrafilm: Finska förvaltningsområdet i Lindesbergs kommun bjuder alla intresserade. OBS: Svenskt tal med finsk text,
  • Produktion: Finland, 2024
  • Regissör: Tiina Nymi
  • Speltid: 2 tim 42 min

Stormskärs Maja handlar om Maja och de utmaningar hin möter på en ö i yttersta havsbandet - från ung flicka till åldrande änka. Som 17-åring gifter hon sig med fiskaren Janne mot sin vilja. Hennes liv på Stormskär är fyllt av utmaningar och motgångar. Som fiskarhustru måste hon klara sig ensam med att ta hand om famoljen när Janne är till sjöss under långa perioder.




Lindesbergs Filmstudio är en del av Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). SFF startade 1953 och är en fristående ideell organisation som består av lokala filmföreningar, filmstudios, från hela Sverige. Dessa filmklubbar brinner för att visa bra film för sina medlemmar. Det finns omkring 100 filmstudior över hela landet.



Filmhelg 19-20 oktober i Filmhuset 1 Borgvägen Stockholm.

Filmhelger är till för alla medlemmar i någon filmstudio. Det är en helg full av filmhistoriska nedslag, trivsel, mat och umgänge.


Filmhelgens tema Adaptationer: Idag diskuteras allt oftare adaptionen som något problematiskt. I en värld där ingen verkar våga göra film utan en känd förlag anser många att originalmanusen är förlorare i den filmhistoriska utvecklingen. Men då får vi inte glömma bort att adaptioner inte automatiskt betyder att det saknas originalitet. Det räcker med att titta på några av filmhistoriens mest hyllade filmer. Casablanca var skriven som en pjäs, Rashomon två noveller, Cykeltjuven en roman och till I hetaste laget hämtade Billy Wilder historien från en gammal fransk film. Men vad är det som gör en adaption, oavsett förlaga, lyckad? Under denna helg ber vi en rad filmkritiker och filmarbetare att presentera var sitt lyckat val och förklara varför. Läs mer >>