Den nya amfiteatern i Danshyttan tar form.

18 JULI 2024

Ny amfiteater i Danshyttan spelplats för Spektakelteaterns sommarföreställning


Onsdag 7 augusti är det premiär för "Miraklet i Danshyttan" - årets sommarföreställning med Bergslagens Spektakelteater som ges 7-11 augusti på en helt ny spelplats: Amfiteatern i Danshyttan. "Miraklet" är en nyskapande musikdramatisk föreställning där publiken får uppleva historien i den miljö där den utspelar sig.


Biljettförsäljningen till "Miraklet i Danshyttan" är igång och intresset är stort, meddelar Bergslagens Spektakelteater. Den 90 minuter långa enaktaren spelas utomhus i amfiteatern i Danshyttan som ligger efter vägen mellan Guldsmedshyttan och Stjärnfors.


Endast förköp på Spektakelteaterns hemsidan gäller till föreställningarna. Det går alltså inte att köpa biljetter på plats. Boka i god tid och säkra din plats, manar Spektakelteatern: "Vår erfarenhet från tidigare år är att många väntar till sista minuten att boka biljetter och att det då är slutsålt eftersom det är begränsat med platser".


För biljetter och mer info - se www.spektakelteatern.se >>


Bergslagens historia, nutid och framtid


Med en rik väv av berättelser och musik i "Miraklet i Danshyttan" skapas en unik föreställning som speglar och berättar om Bergslagens historia, nutid och framtid, som är kännetecknet för Bergslagen Spektakelteater. I årets uppsättning deltar ett 50-tal skådespelare och musiker.


"Miraklet i Danshyttan" är en musikdramatisk uppsättning baserad på berättelser och sägner från Danshyttan. Genom gestalter som Danshyttegubben, Rackarpaltarna, Tomten, Näcken och Vattflyna levandegörs dessa historier på scenen. "Föreställningen väver samman myter och verklighet, där publiken får möta olika väsen och karaktärer. En av dessa är en unik Näckengestalt som, enligt sägnerna, finns i ån. Hon är till hälften kvinna och till hälften katt, spelar på sina morrhår och lockar människor till fördärv," förklarar Stefan Jansson som är regissör.


Musiken är central i uppsättningen och inspirerad av Bergslagens rika musikaliska traditioner. "Musiken har en stark folkton, vilket passar perfekt i denna miljö fylld av sägner. Det är dock inte strikt traditionell folkmusik utan kan ta oväntade vändningar under föreställningen," säger Anna Johansson som komponerat musiken.


Manuset väver samman historiska figurer med lokala sägner. "Berättelsen omfattar både Danshyttegubben och hans hustru Kristina, som faktiskt levde en gång i tiden. Vi har sedan vävt in olika sägner och myter för att skapa ett komplett och engagerande manus," berättar Alva Ernestål som skrivit manus till föreställningen.


...


Bergslagens Spektakelteater är en generationsöverskridande amatörteaterförening med skådespelarentusiaster i åldrarna från 8 till 80 år. Föreningen har sedan 2016 årligen satt upp föreställningar som speglar Bergslagens historia och traditioner. Med professionell ledning och skapande genom medlemmarnas engagemang har föreningen blivit en uppskattad del av regionens kulturliv.


Läs mer om Bergslagens Spektakelteater på www.spektakelteatern.se >>


...