Därför blir LindeKultur egen webbtidning


LindeKultur - ett ideellt hobbyprojekt för en pensionerad journalist (Sven Carlsson) som överträffat alla förväntningar.


14 MAJ 2024 
Efter 13 framgångsrika år som nyhetsrum: Därför blir LindeKultur egen webbtidning


Efter 13 år som nyhetsrum på Mynewsdesk blir LindeKultur en egen webbtidning från och med 1 juni 2024. "Ytterst handlar det om att anpassa ambitionsnivå på en framgångsrik nyhetskanal till vad det är - ett ideellt hobbyprojekt för en pensionerad journalist", förklarar Sven Carlsson - redaktör för LindeKultur i denna intervju med sig själv.


I en serie artiklar inför övergången 1 juni förklarar vi: 1) Hur kommer LindeKultur att förändras innehålls- och utseendemässigt? 2) Hur kommer detta att påverka dig som läsare av LindeKultur? 3) Varför görs denna förändring?


3) Varför görs denna förändring?


Tack vare Mynewsdesk har LindeKultur som nyhetsrum fått en stor och bred spridning som kulturens röst i Lindesbergs kommun. Med över tusen sidvisningar per dag - senaste veckan hade vi 1.342 sidvisningar per dag (se bilden ovan) - och allt fler nyheter är LindeKultur idag en etablerad nyhets- och informationskanal.


"En fantastisk och glädjande utveckling som överträffat alla förväntningar - och som visar det stora behovet av en kulturens röst när orter som Lindesberg och intressen som kulturen hamnar i medieskugga”, enligt redaktören som samtidigt ställts inför ett vägval:


Alternativen har varit 1) att vidareutveckla LindeKultur i befintlig form - exempelvis med en utökad redaktion och någon form av stödfinansiering; 2) att anpassa ambitionsnivån på LindeKultur till vad det är - ett ideellt hobbyprojekt för en pensionerad journalist.


"Redaktionen har valt det andra alternativet - och att förändringen sker just nu beror på två faktorer: Dels att Mynewsdesk inför en ny prismodell med kostnader för tjänster som LindeKultur inte behöver; Dels att Lindesbergs kommun kommit igång med besöks- och evenemangskalendern visitlindesberg.se".


Mynewsdesk utvecklas till ett allt med avancerat PR-verktyg i digital marknadsföring med AI-stöd. För LindeKultur räcker det med vara en enkel nyhetskanal. Därför är det dags "att gå skilda vägar" efter 13 års fantastiskt utvecklande samarbete. Läs mer om Mynewsdesk >>


Lindesbergs kommuns besökswebb visitlindesberg.se kan nu bli den mest kompletta evenemangskalendern för vad som händer i Lindesbergs kommun. Besökswebben är offentligt finansierad och har mer resurser för att hållas uppdaterad med alla typer av evenemang - alltså inte bara kulturevenemang. Läs mer om evenemang på visitlindesberg.se >>


...


Det redaktionella uppdraget - det samma som tidigare


När orter och intressen hamnar i medieskugga eller vita fläckar på nyhetskartan ökar behovet av och möjligheterna för lokala medier i nya former. Som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun är LindeKultur ett exempel på denna trend på en mediemarknad i förändring och centralisering.


LindeKultur är en fristående nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesberg som sedan 2011 drivs helt ideellt av en redaktör som arbetar journalistiskt utan ekonomiskt stöd - och därmed utan ekonomiska och andra förpliktelser och beroenden - med två redaktionella uppdrag:


Information & Marknadsföring - för att göra kulturlivet i Lindesberg mer känt både i och utanför kommunen. LindeKultur erbjuder kulturens aktörer tillgång till en unik och kostnadsfri kanal för marknadsföring av kulturlivet i Lindesberg. Eftersom det mesta av kulturutbudet i en kommun som Lindesberg drivs av ideella krafter utan ekonomiska möjligheter och erfarenheter av information och marknadsföring blir LindeKultur allt viktigare som kulturens röst i kommunen.


Bevaka & Granska - för att uppmärksamma kulturpolitiska frågor på kommunal, regional och nationell nivå av vikt för kulturlivet i Lindesberg. Sedan kultur- och fritidsnämnden avvecklats i Lindesbergs kommun har kulturfrågor hamnat i kommunalpolitisk skugga samtidigt som andra lokalmedia uppmärksammar lokala kulturfrågor allt mer sällan. Därmed ökat behovet av kulturens röst som bevakar och tillvaratar kulturlivets intressen.


...


LindeKultur - 13 år som nyhetskanal på Mynewsdesk


Den 3 november 2011 publicerades den första nyheten i det pressrum på Mynewsdesk som utvecklats till LindeKultur. Sedan dess har LindeKultur utvecklats som nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesbergs kommun i tre faser - före, under och efter Nätverket Lindekultur:


Före Nätverket Lindekultur (2011-2013) var den primära anledningen att skapa en kanal i det digitala och sociala medielandskapet för att marknadsföra Lindesberg som en kulturstad i Bergslagen - och den bästa platsen att leva, bo och verka i med fokus på kulturutbudet i kommunen.


Som nyhetskanal och "språkrör" för Nätverket Lindekultur (2013-2019) var marknadsföring och information fortfarande viktigt men det tillkom ytterligare en huvuduppgift för nyhetskanalen LindeKultur - att bevaka och granska kulturpolitiska frågor på kommunal och regional nivå av vikt för kulturlivet i Lindesberg.


Efter Nätverket Lindekultur (2020-2024) är LindeKultur en helt fristående och självständig nyhets- och informationskanal för kulturlivet i Lindesberg med två huvuduppgifter: ● Information & Marknadsföring - för att göra kulturlivet i Lindesberg mer känt både i och utanför kommunen; ● Bevaka & Granska - för att uppmärksamma kulturpolitiska frågor på kommunal, regional och nationell nivå av vikt för kulturlivet i Lindesberg.


Och nu blir det en fjärde fas - som egen webbtidning (från och med 2024).
...