Stripa gruvmiljö i forskningsprojekt - ska bli mer tillgängligt som virtuell miljö


Stripa gruvmiljö i Bergslagen. Foto: Industrilandskap i Bergslagen


19 DECEMBER 2024


Stripa gruvmiljö i forskningsprojekt - ska bli mer tillgängligt som virtuell miljö


Luleå Tekniska Universitet har beviljats bidrag från Jernkontoret kring ett forskningsprojekt vid Stripa gruvmiljlö. Pilotprojektet ska ligga till grund för ett större forskningsprojekt med målet att ta fram en allmänt tillgänglig virtuell miljö som kan användas som förmedlingsverktyg till skolor och en bredare allmänhet - inte minst inom turism.


Stripa gruva är en mycket välbevarad gruvmiljö från mitten av 1900-talet med intakta industribyggnader, djupa gruvgångar och många maskiner som fortfarande fungerar. Byggnaderna är dessutom ett bra exempel på modernistisk industriarkitektur med ett tydligt funktionalistiskt formspråk. Det är därför viktigt att bevara denna unika kulturmiljö för eftervärden men även att förmedla kunskap kring anläggningen till vår samtid, inte minst yngre generationer, enligt Luleå Tekniska Universitet.


Pilotprojektet - som ska genomföras i maj eller augusti 2025 - innebär att forskare ska besöka Stripa gruva, träffa lokala aktörer och genomföra ett pilotprojekt där del av gruvområdet kommer att skannas för att därefter skapa en VR-miljö (virtual reality). Pilotprojektet kommer ligga till grund för en forskningsansökan gällande ett mer omfattande projekt där gruvmiljöns lämningar och historia ska utvecklas till en allmänt tillgänglig punktmolnsmodell/VR-miljö som kan användas som förmedlingsverktyg till skolor och en bredare allmänhet - inte minst inom turism.



Stripa gruvmiljö - byggnadsminne som skyddas av kulturmiljölagen


Stripa gruvmiljö är sedan 2006 skyddad som byggnadsminne. Det innebär att gruvhålen, gråbergsvarpen och övriga lämningar efter den äldre gruvbrytningen utgör en fornlämning och skyddas av kulturmiljölagen (1988:950). Det är enligt denna lag förbjudet att ändra eller skada en fornlämning - men också en skyldighet att underhålla och vårda byggnadsminnet.


Stripa gruva är en unikt välbevarad gruvmiljö som vittnar om Bergslagens betydelse för det svenska välfärdssamhällets uppbyggnad under 1900-talet. De byggnader som finns bevarade är i huvudsak från gruvans glansperiod - tiden från 1930 till nedläggningen 1977. Denna period sammanfaller med det som även kallats den högindustriella perioden i svensk samhällshistoria, en period som är underrepresenterad bland skyddade byggnader.




7 NOVEMBER 2024: Lindesbergs kommun gör nytt försök att sälja Stripa gruvmiljö

Lindesbergs kommunala fastighetsbolag FALAB (Fastigheter i Linde AB) vill göra ett nytt försök att sälja Stripa gruvmiljö som sedan 2006 är skyddad som byggnadsminne. Samtidigt vill kommunala tillväxtnämnden ta fram en plan för långsiktig hållbar aktivitet vid Stripa. Senast (2016) en försäljning var aktuell fanns det en intressent som ville förvärva Stripa men som senare drog sig ur. Läs mer >>