4 DECEMBER 2024
Så drabbas Tillväxtförvaltningen i Lindesberg av en budget i balans
När Tillväxtförvaltningen i Lindesbergs kommun fick ta över parkverksamheten 2023 fick de samtidigt budgetansvar för en underfinansierad verksamhet. Detta underskott på omkring fyra miljoner kronor innebär att verksamheter som håller budget drabbas när Tillväxtförvaltningen ska ha en budget i balans - exempelvis föreningar som får lämna lokaler.
Men först: Budget i balans-frågan i ett makro-perspektiv som visar var "de hundra miljonerna" saknas i kommunkoncernen Lindesberg som omfattar både nämnder/förvaltningar och kommunala bolag:
Budget 2024 med prognos på avvikelse för helår i miljoner kronor för respektive verksamhet i Tillväxtförvaltningen.
Tillväxtförvaltningen i Lindesbergs kommun - som styrs av politikerna i Tillväxtnämnden - har ansvar för flera verksamheter - däribland Kultur, fritid och anläggning. Alla verksamheter håller sina budgetar utom en - parkverksamheten som överfördes till Tillväxtförvaltningen när Samhällsbyggnadsförbundet lades ned 2022.
Redan från början - 1 januari 2023 - uppstod ett budgetunderskott på omkring fyra miljoner kronor för Tillväxtförvaltningen. Det ekonomiska underskottet berodde dels på att parkverksamheten saknade finansiering fullt ut efter övergången från Samhällsbyggnadsförbundet, dels på diverse engångskostnader efter Samhällsbyggnadsförbundets likvidation. Förvaltningen ville ha ett budgettillskott från kommunstyrelsen för att upprätthålla en budget i balans - något som dock inte blev fallet.
Tillväxtförvaltningen redovisade 2023 ett ekonomiskt underskott på 4,1 miljoner kronor - och det är ett underskott som ligger kvar under 2024.
År 2024 har parkverksamheten en helårsbudget på 6,5 miljoner kronor varav cirka 5,5 miljoner kronor består av lönekostnader och avskrivningar på cirka 1,5 miljoner kronor. Därmed kvarstår inte någon ytterligare driftbudget till verksamhetens huvuduppdrag - vilket bland annat drabbar utsmyckningar i kommunen.
För att nå en budget i balans måste Tillväxtförvaltningen göra besparingar på motsvarande belopp - drygt fyra miljoner - inom andra verksamheter som håller sina budgetar. I nuläget beräknar förvaltningen ha en budget i balans under 2025 genom dessa besparingar under 2024 och 2025:
Kostnader bollas mellan enheter inom kommunkoncernen
Om enheter inom kommunkoncernen Lindesberg - som består av både förvaltningar/nämnder och kommunala bolag - bollar kostnader mellan varandra är frågan: Vad gör kommunen då för besparingar?
När Tillväxtförvaltningen övertog ansvaret för parkverksamheten 2023 var det en underfinansierad verksamhet - bland annat på grund av att det kommunala fastighets- och bostadsbolaget FALAB/LIBO sade upp ett avtal om skötsel av utemiljö. Avtalet skulle ha gett en intäkt till förvaltningen på cirka 2,2 miljoner kronor som kunde investeras för verksamhetens säsongsarbetare. Det kommunala bolaget gjorde därmed en besparing samtidigt som den kommunala förvaltningen förlorade motsvarande intäkt.
För att få en budget i balans har Tillväxtförvaltningen bland annat sagt upp hyresavtalen med det kommunala fastighetsbolaget FALAB för föreningslokaler för PRO med flera i Linden och för Studiefrämjandet på Kullgatan - en besparing för förvaltningen på omkring en halv miljon kronor. Men samtidigt en förlorad hyresintäkt för det kommunala bolaget - så länge de inte hittar en ny hyresgäst.
Därför har park och idrott fått ny hemvist i Lindesbergs kommun
Att Tillväxtförvaltningen i Lindesbergs kommun övertagit ansvaret för park- och idrottsanläggningar i Lindesbergs kommun beror på att Samhällsbyggnad Bergslagen omorganiserades 2023.
Samhällsbyggnad Bergslagen var ett samlingsnamn för två samarbetsorganisationer för kommunerna i norra Örebro län (Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors) - Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen.
Samhällsbyggnadsförbundet omorganiserades och avvecklades 31 december 2022. Ansvaret för verksamheterna inom lokal- och miljöservice, idrottsanläggningar, park samt natur- och skogsvård övergick då till respektive kommun.
I Lindesberg blev lokal- och miljöservice en del av Kommunstyrelseförvaltningen, idrottsanläggningar och park en del av Tillväxtförvaltningen samt natur- och skogsvård en del av Tekniska förvaltningen.
Kommunerna fortsätter att samverka kring verksamheterna vatten och avlopp, avfall och återvinning, gata samt vinterväghållning i en gemensam teknisk nämnd med säte i Lindesbergs kommun.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har ett oförändrat uppdrag - att hantera planverksamhet, bygglov och tillsyn för de fyra kommunerna. Förvaltningen fortsätter att lyda under en gemensam nämnd som består av politiker från de fyra kommunerna - Bygg- och miljönämnden.
Så här är Lindesbergs kommunala kommunkoncern organiserad med nämnder/förvaltningar och bolag: