Ny lag ger alla elever rätt till bemannade skolbibliotek - så är förutsättningarna i Lindesberg


11 FEBRUARI 2025


Ny lag ger alla elever rätt till bemannade skolbibliotek - så är förutsättningarna i Lindesberg


Från 1 juli 2025 ska alla skolor i Sverige ha bemannade skolbibliotek, enligt beslut i riksdagen - en lagändring som gör det tydligt vad ett skolbibliotek ska vara. I Lindesbergs kommun finns tre bemannade skolbibliotek, enligt barn- och utbildningsförvaltningen. Samtidigt pågår en utredning inom tillväxtförvaltningen om hur folk- och skolbibliotek ska kunna samverka mer.


Ett välutrustat och bemannat skolbibliotek kan, tillsammans med lärarna, spela en viktig roll för att utveckla elevers läsförmåga och lärande i alla skolans ämnen. I juni 2024 beslutade riksdagen i enlighet med regeringens förslag att stärka elevernas rätt till bemannade skolbibliotek. Lagändringarna träder i kraft 1 juli 2025 - det vill säga från och med höstterminen 2025 ska alla elever i förskoleklassen, grundskolan och motsvarande skolformer samt gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan ha tillgång till bemannade skolbibliotek.


"Skolbibliotek ska avse en samlad, gemensam och ordnad verksamhet och ha en särskild lokal"


Tillgången till skolbibliotek ser i dag olika ut. Vissa elever har tillgång till ett fullt utrustat skolbibliotek med många böcker, olika medier och en utbildad bibliotekarie medan andra enbart har några böcker i ett litet rum. Den nya lagen innebär att elever som huvudregel ska ha tillgång till skolbibliotek på den egna skolenheten. Skolbibliotek ska avse en samlad, gemensam och ordnad verksamhet och ha en särskild lokal.


Enligt den nya lagen ska skolbiblioteken vara bemannade. Skolbibliotekarier kan, tillsammans med lärarna, stärka elevers läsförmåga och läsintresse. Att skolbiblioteken är bemannade i högre utsträckning skapar också möjlighet för bibliotekarien att kunna arbeta aktivt och regelbundet med utbudet och miljön på skolbiblioteket.


I Lindesbergs kommun finns tre bemannade skolbibliotek, enligt Michael Tybell - förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen: "Det finns tjänster på Lindeskolan, Frövi F-9 och Lindbacka/Brotorp - men det är inte heltidstjänster på alla ställen. På övriga skolor finns det personal som har biblioteksansvar i sina ansvarsområden. På dessa enheter är det främst klassens pedagog som följer med och hjälper till under bibliotekstiden."


"Biblioteksplan ska beskriva hur skolbiblioteket ska fungera och bidra till elevernas lärande"


Enligt den nya lagen ska varje huvudman ha en biblioteksplan som bland annat ska precisera hur ändamålet med skolbiblioteket ska uppnås och beskriva hur skolbiblioteket ska fungera och bidra till elevernas lärande. Det kan höja både verksamhetens kvalitet och stärka likvärdigheten.


I Lindesbergs kommun har två skolbibliotek egna biblioteksplaner:


Mer om skolbibliotek och samverkan i Lindesbergs biblioteksplan
I Lindesbergs kommun Biblioteksplan för 2023–2026 får skolbiblioteken mer plats än tidigare - och Tillväxtförvaltningen (med ansvar för folkbiblioteken) ska samverka mer med Barn- och utbildningsförvaltningen (med ansvar för skolbiblioteken) för att tillsammans förbättra förutsättningarna för barn och ungas läsförståelse. Läs mer >>



Lindesbergs kommun har idag tre bemannade skolbibliotek - på gymnasieskolan Lindeskolan, på Lindbackaskolan i Lindesberg som är gemensamt för Brotorpsskolan (en F-6-skola), Lindbackaskolan (en 7-9-skola) och Lindbacka Grundsärskola samt Fröviskolan (en F-9-skola). Övriga skolor i kommunen är hänvisade till folkbibliotekens filialer i Storå och Fellingsbro samt biblioteksbussen.


Under 2021 minskade folkbibliotekens bemannade öppettider på grund av besparingar för Tillväxtförvaltningen - en besparing som innebar att bibliotekspersonalen minskades med nästan 20 procent. Huvudbiblioteket i Lindesberg har sedan dess öppet med personal fyra vardagar samt lördag. Filialbiblioteken har öppet med personal endast en dag per vecka (sex timmar kl 10-13 och 15-18).




Lindesbergs kommun har ett stadsbibliotek, tre biblioteksfilialer och en biblioteksbuss.


"Svårt med samverkan mellan folk- och skolbibliotek i Lindesbergs kommun"


Tillväxtnämnden (med ansvar för folkbiblioteken) har gett tillväxtförvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en omstrukturering av kommunens bibliotek med fokus på effektivt personalutnyttjande, minskade lokalkostnader samt tillgänglighet.
I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna till samverkan i skolans lokaler - som tillväxtförvaltningen beskriver så här:


"Tillväxtförvaltningen har haft dialog med barn- och utbildningsförvaltningen om möjligheter att samverka i skolans lokaler. I dialogen har också tjänstepersonerna tagit upp frågan om samverkan med skolornas skolbiblioteks-personalresurser i den mån sådana finns. De skolor som är aktuella är Storåskolan, Fröviskolan och Ekbackens skola.


I Storåskolan är folkbiblioteket lokaliserat i skolans lokaler. Skolan har ingen egen bibliotekspersonalresurs.


Att samverka i Fröviskolans skolbibliotekslokaler eller genom skolbibliotekspersonalen bedömer tillväxt- och barn- och utbildningsförvaltningen inte är möjligt. Skolbibliotekspersonalresursen har svårt att räcka till Fröviskolans behov.


En skola är inte en plats som allmänheten har tillgång till och det är inte heller önskvärt bland annat av säkerhetsskäl. Ett folkbibliotek däremot ska vara tillgängligt för alla. Det är svårt att se hur det skulle kunna fungera med en gemensam lokal.


Ekbackens skola saknar skolbibliotek och skolbibliotekspersonal och kan således inte vara ett stöd för folkbiblioteken. Däremot ser både tillväxt- och barn- och utbildningsförvaltningen möjligheter att samverka genom verksamhet som inte är bunden till lokaler och som utgår från det gemensamma uppdraget att skapa goda förutsättningar för barn och unga. Detta uttrycks bland annat i biblioteksplanen."


Tom Persson (SD) - ordförande i tillväxtnämnden förklarar uppdraget till förvaltningen:


"Vi har gjort en översyn över biblioteksfilialerna och givet de nya kraven på skolbibliotek, en tanke om samverkan över nämndernas verksamhet och möjligheter till en effektiv biblioteksverksamhet över hela kommunen ville vi ytterligare ta reda på hinder och möjligheter för samverkan mellan bibliotekstyperna. Det har länge talats om samverkan men vi upplever att vi vill veta mer vad detta medför. Därav detta uppdrag. På så vis tycker vi att vi får ett bra underlag för vidare beslut."



Tidigare publicerat på LindeKultur om skolbibliotek:


17 Oktober 2023: Lindesbergs biblioteksplan antagen - men fler bemannade skolbibliotek inte möjligt

Lindesbergs kommuns Biblioteksplan för 2023-2026 är nu godkänd och antagen av Kommunfullmäktige. I Biblioteksplanen får folk- och skolbiblioteken tydligare uppdrag att samverka för att förbättra förutsättningarna för barn och ungas läsförståelse. Men några fler bemannade skolbibliotek - som regeringen vill ha - är inte möjligt i Lindesbergs kommun, enligt ansvariga politiker och tjänstemän som svarat på LindeKulturs enkät. Läs mer >>


5 Oktober 2023: "Därför behövs skolbibliotek" - en ny guide för politiker och skolledare

Regeringen (M, KD och L) med stöd av SD vill stärka elevernas läsförmåga - bland annat genom krav på att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek och pengar för att köpa in böcker. Därför kan en ny guide från Svensk Biblioteksförening vara till stöd för politiker och skolledare som ska se till att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek i Lindesbergs kommun. Läs mer >>


12 December 2022: Mer om skolbibliotek och samverkan i Lindesbergs nya biblioteksplan

I Lindesbergs kommun nya Biblioteksplan för 2023–2026 får skolbiblioteken mer plats än tidigare - och Tillväxtförvaltningen (med ansvar för folkbiblioteken) ska samverka mer med Barn- och utbildningsförvaltningen (med ansvar för skolbiblioteken) för att tillsammans förbättra förutsättningarna för barn och ungas läsförståelse. Läs mer >>


20 Oktober 2022: "Ett skolbibliotek utan bibliotekarie är som ett klassrum utan lärare"
Alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek, enligt skollagen. Om skolbiblioteket dessutom har en kunnig och engagerad bibliotekarie - som på Lindbackaskolan i Lindesberg - blir det en extra värdefull tillgång och pedagogisk resurs som kan bidra till att fler elever når sina kunskapsmål. Läs mer på lindekultur.se >>


13 Oktober 2022: Skolbiblioteken gav stöd och trygghet när Shirin kom till Sverige
När Shirin kom som flykting till Lindesberg fann hos stöd och trygghet i skolbiblioteken - först på Storåskolan och därefter på Lindeskolan där hon tog studenten 1994. Efter studier och doktorsexamen vid Uppsala universitet är hon idag forskningsledare och docent vid enheten för medicinsk fysik på McGill-universitetet i Montreal, Kanada. Läs mer på lindekultur.se >>


20 Oktober 2022: Nya Lindbackaskolans bibliotek - ett gemensamt skolbibliotek för tre skolor i Lindesberg

Lindesbergs nya skol- och idrottscentrum Lindbacka är en av kommunens största investeringar någonsin. För omkring en halv miljard kronor har Lindesberg fått tre idrottshallar, en ishall, en curlinghall, en utomhusarena med konstgräs - och tre skolor för tusen elever med ett gemensamt och bemannat skolbibliotek. Läs mer på lindekultur.se >>


10 Oktober 2022: Så tycker de politiska partierna i Lindesberg om bemannade skolbibliotek
Inför valet 2022 frågade LindeKultur hur de politiska partierna i Lindesbergs kommun skulle ställa sig till ett antal frågor - däribland förslaget att ge alla elever tillgång till bemannade skolbibliotek. Fem partier (M, C, V, L och MP) svarade positivt, tre partier (S, SD och KD) svarade negativt och ett parti (LPO) svarade inte alls. Läs mer på lindekultur.se >>


31 Augusti 2022: "Har ditt barn inget skolbibliotek? Fråga din politiker varför!"

"Får ditt barn en bra skolstart i höst?Fråga dina lokalpolitiker hur de ställer sig i frågan om bemannade skolbibliotek",skriver Mia Öström från Sveriges författarförbund och Jenny Nilsson, utredare för Svensk biblioteksförening i en debattartikel. LindeKultur har svaren från partierna i Lindesbergs kommun.


3 September 2021: Årets skolbibliotek: Hedersomnämnande till Lindeskolan i Lindesberg
Utmärkelsen Årets skolbibliotek 2021 tilldelas Vallastadens skola, Linköpings kommun. Juryns två hedersomnämnanden går till Sandsbro skola, Växjö, och Lindeskolan, Lindesberg. Priset Årets skolbibliotek delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen som verkar för ett Sverige där bemannade skolbibliotek är en självklar och integrerad del i skolans pedagogiska arbete. Läs mer på lindekultur.se >>


4 Maj 2021: Vad tycker politikerna om skolbiblioteken i Lindesbergs kommun?

Skollagen innehåller krav på skolbibliotek till alla elever - men tolkningsmöjligheter för alternativa skolbibliotekslösningar ökar skillnaderna mellan olika skolor. Därför behövs handlingskraft för att stärka skolbiblioteken som pedagogisk resurs. Vad tycker politikerna i Lindesbergs kommun om detta? Läs mer >>


27 April 2021: Lindeskolans bibliotek i Lindesberg - en pedagogisk resurs för både elever och lärare

Skolbiblioteket på Lindeskolan - Lindesbergs kommuns gymnasieskola - är en pedagogisk resurs för både elever och lärare med utbildade skolbibliotekarier. "Vi fungerar som en integrerad verksamhet i skolans pedagogiska arbete i nära samarbete med lärarna", förklarar Annika Parbring och Josefin Malefelt - skolans bibliotekarier som formulerat en egen biblioteksplan för Lindeskolan. Läs mer på lindekultur.se >>


21 April 2021: Så vill Skolinspektionen att ett skolbibliotek ska fungera
Skolinspektionen har genomfört en kvalitetsgranskning om hur skolor använder skolbiblioteket som en pedagogisk resurs för att främja elevernas lärande. Som vägledning har Skolinspektionen tagit fram ett verktyg till stöd för att reflektera över hur skolbiblioteket ska fungera - och en checklista till stöd för att utveckla verksamheten. Läs mer på lindekultur.se >>


20 April 2021: "Glöm inte skolbiblioteken i Lindesbergs nya biblioteksplan"
En ny reviderad biblioteksplan för Lindesbergs kommun håller på att tas fram - en gemensam för både folkbibliotek och skolbibliotek. "Glöm inte skolbiblioteken som en pedagogisk resurs med välutbildad personal, ändamålsenliga lokaler och en tillräcklig mediebudget för alla elever", manar Jenny Nilsson - utredare på Svensk Biblioteksförening med särskilt ansvar för skolbiblioteksfrågan. Läs mer på lindekultur.se >>