Ingen kommunal omorganisation för att spara pengar - av ekonomiska skäl


15 APRIL 2025


Ingen kommunal omorganisation för att spara pengar - av ekonomiska skäl


Nej - det blir ingen översyn av Lindesbergs kommuns organisation för att få en budget i balans. Anledning: Det saknas ekonomiska och personella resurser att genomföra uppdraget. Men det krävdes omröstning i Kommunstyrelsen när en ledamot avstod att rösta och ordförande Tomas Klockars (M) fick avgöra med sin utslagsröst.


I december 2024 ville Bengt Storbacka (S) att kommundirektören (Henrik Arenvang) skulle få i uppdrag att se över kommunens organisation, antalet förvaltningar och/eller förvaltningsstruktur för att genom effektivare administration, samordningsvinster och samverkan i hela kommunkoncernen få en budget i balans.


Kommunstyrelsen beslutade att remittera ärendet till kommunstyrelse-förvaltningen där ärendet har beretts av kommundirektören som föreslog avslag med motiveringen "att det under rådande omständigheter saknas ekonomiska och personella resurser att genomföra uppdraget".


Vid Kommunstyrelsen sammanträde 25 mars krävdes det omröstning för att avgöra frågan - bifall (JA) eller avslag (NEJ) till förvaltningens förslag. Sju ledamöter röstade JA och sju ledamöter röstade NEJ medan en ledamot avstod. Därmed fick ordföranden med sin utslagsröst fälla avgörandet - att det inte blir någon översyn av kommunens organisation,


...


Läs även:



Fiffiga lösningar kan ge Linde nya möjligheter!


I oktober 2024 skrev Lisbeth Fasth (tidigare ordförande i Lärarnas Riksförbund i Lindesberg) en debattartikel i Nerikes Allehanda bland annat detta:


"Behövs Tillväxtförvaltningen efter att VUX ingår i en utbildningsförvaltning? Vilken tillväxt ger den? - - - Slå ihop utbildning för vuxna med ungdomsutbildningen! Antalet vuxna i utbildning har sjunkit i kommunen och hela Masugnskomplexet kostar alldeles för mycket att hyra. Gå ur de lokalerna! Flytta sedan all vuxenutbildning till Lindeskolans gymnasium. Samordna utbildningarna så mycket som möjligt, i synnerhet yrkesutbildningar. Så har det varit tidigare i Lindesberg och vuxna på skolan ger en lugnande och motiverande effekt. Lärarpersonal kan då användas bättre fördelat och antalet chefer minska. Arbetsmarknadsenheten kanske också får plats inom Lindeskolans område. Det finns många miljoner att spara här."




Kulturens valmanifest 2022: Så skulle partierna i Lindesberg rösta då


Inför valet 11 september 2022 gjorde LindeKultur en uppföljning av kulturens valmanifest inför valet 2018 genom att låta partierna svara på frågan: Om Lindesbergs Kulturparti fanns och lade fram dessa förslag i kommunfullmäktige idag - hur skulle ni då rösta? Ja, Nej eller avstår ni?


Ett av 11 förslag (”motioner”) till kommunfullmäktige handlade om kommunens organisation


Förslag: Inför en kultur- och bildningsnämnd med en kultur- och bildningsförvaltning som har ett samlat ansvar för kultur och utbildning - liksom ett övergripande ansvar för att övriga politikområden i kommunen (nämnder, förvaltningar och bolag) har ett kulturperspektiv i sina beslut.


Då (inför valet 2022) svarade partierna att de skulle rösta så här:


  • Socialdemokraterna: NEJ: Vi tycker att kulturfrågorna hör ihop med föreningsfrågor, turism och attraktion mm i Tillväxtförvaltningen. Det speglar också Regionens organisation på ett bra sätt vilket underlättar sortering av olika frågor.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Bör ligga kvar under nuvarande nämnd.
  • Moderaterna: NEJ. Kulturenheten ligger idag under Tillväxtnämnden och bör ligga kvar där. Kulturverksamhet – som till största delen är frivillig verksamhet - ska inte konkurrera med lagstadgad verksamhet i t ex Barn- och utbildningsnämnden.
  • Centerpartiet: NEJ: En omorganisation har gjorts gällande nämndstrukturen och idag ligger kulturfrågorna under tillväxtnämnden.
  • Kristdemokraterna: NEJ: Organisation som kommunen har idag tycker vi fungerar bra. Samverkan och förtydliganden kring gränsdragningar i nämnderna kan utvecklas.
  • Vänsterpartiet NEJ: Med tillväxtnämnden tillsatt under 2021 har politiken mera insyn i kulturförvaltningens arbete och möjligheter till demokratisk styrning av Lindesbergs kulturutveckling. I och med att vara en nämnd istället för ett utskott blir det möjligt att samarbeta i ögonhöjd med barn- och utbildningsnämnden. Vänsterpartiet arbetar för ett närmare samarbete mellan nämnderna och förvaltningarna i alla områden, men särskilt runt kultur- och utbildningsfrågorna. Vi tror inte att en omorganisation av nämnder och förvaltningar är nödvändigt för bättre samverkan och helhetstänk.
  • Liberalerna: JA: Med viss reservation. Den organisationsförändring som ledde till att kultur- och fritidsnämnden försvann hade säkert goda intentioner men resultatet har blivit nedprioritering och otydlighet i de frågor som berör kulturlivet. Bl a beroende på att frågorna hanteras på två förvaltningar och i två nämnder. Under mandatperioden har en ny nämnd införts, tillväxtnämnden, som har ansvar för de flesta frågor som rör kulturlivet i kommunen. Fortfarande finns dock frågor som hanteras av andra nämnder. Det bör utredas om alla frågor kan flyttas till barn- och utbildningsnämnden för att därigenom inrätta en kultur- och bildningsnämnd.
  • Miljöpartiet: JA: Miljöpartiet vill införa en kultur- och bildningsnämnd med en bildningsförvaltning som har ett samlat ansvar för kultur, bildning och delar av turism-och besöksnäringen.