11 DECEMBER 2024
Lindesbergs Bibliotek får bidrag till läsfrämjande projekt
Kulturrådet har fördelat 44 miljoner kronor från det nya läsfrämjande-bidraget "Mer läsning" till 150 projekt - däribland Lindesbergs Bibliotek som får 66.000 kronor i bidrag till projektet "Unga tjejer äger". Projektet är riktat till tjejer 15-19 år på Hagaberg i Lindesberg - ett socioekonomiskt utsatt område där många människor med somaliskt ursprung bor.
"Behoven hos folkbiblioteken av stöd som Mer läsning är stora. Att möta barn och unga utanför skolan med läsfrämjandeprojekt är viktigt, inte minst med tanke på att läsningen och läsförmågan hos barn och unga sjunker. Här har folkbibliotek men även andra offentliga aktörer en viktig roll att fylla", säger Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef på Kulturrådet i ett pressmeddelande.
Det totala sökta beloppet var dubbelt så högt som tillgängliga medel. Vid bidragsomgången har målgruppen barn och unga prioriterats och framför allt projekt som stärker flerspråkighet, nationella minoriteters språk, litteratur och kultur samt läsfrämjande i glesbygd och i områden med socioekonomiska utmaningar. Ansökningar har kommit in från totalt 155 kommuner - av dessa har 121 kommuner tilldelats medel.
Lindesbergs kommun har genom Biblioteket beviljats 66.000 kronor bidrag till projektet "Unga tjejer äger".
"Vi vill genomföra ett läsfrämjandeprojekt riktat till tjejer 15-19 år i ett socioekonomiskt utsatt område. I området bor många människor med somaliskt ursprung. Tonårstjejer är på flera sätt en utsatt grupp där vi önskar arbeta med delaktighet inom vårt projekt. Syftet med vår satsning är att nå unga tjejer i ett socioekonomiskt utsatt område. Detta projekt skulle inte biblioteket ha möjlighet att resurssätta varken ekonomiskt eller personalmässigt. Vi har dock en lokal vi kan använda på Hagaberg där vi i nuläget bedriver bokklubbar för barn samt har språk- och läscafé," skriver Lindesbergs Bibliotek i sin projektansökan:
"Unga tjejer är en grupp som behöver stärkas på flera olika områden. Kommunrapporten "Liv & hälsa ung 2023" visar att psykiskt välbefinnande, tryggheten samt egenmakt att påverka är betydligt lägre hos tjejer än hos killar. Närhetsprincipen, att vi finns och verkar på platsen där de unga bor är central för att nå de unga och det kan vi göra både genom samverkan med lokalt föreningsliv och tack vara den lokal vi kan använda i området."