6 MARS 2025
Larsbo Kalkbruk blir nytt besöksmål som industriminne i Bergslagen
Föreningen Industrilandskap i Bergslagen har tecknat avtal med Björka Mineral AB som gör det möjligt för föreningen att genomföra guidade turer i Larsbo Kalkbruks gamla ugnshuset i Fanthyttan i sommar. Föreningen har även skapat larsbokalk.se - en hemsida om bland annat kalkens roll i Bergslagen i text, bild och film.
Föreningen Industrilandskap i Bergslagen har som syfte att verka för bevarandet av industriminnen i Bergslagen och inspirera till studier om Bergslagens industrihistoria. Föreningen bildades 2003 som Larsbo Kalk och Stripa Gruvas vänner med den främsta uppgiften att medverka till bevarandet av industrimiljöerna vid Larsbo Kalkbruk och Stripa Gruva.
Föreningen har bidragit till att Stripa Gruvområde blev byggnadsminne 2006 och sedan dess ordnat bland annat evenemang och guidade visningar för att hålla gruvområdets historia levande som industriminne. Och nu har föreningen möjlighet att göra Larsbo Kalkbruk till ett nytt besöksmål som industriminne i Bergslagen.
Larsbo kalk är industrihistoriskt intressant plats som sticker ut med sina unika värden, skriver föreningen på larsbokalk.se. Här finns väldokumenterad historia, bevarade interiörer och unik arkitektur. Kalkbränningen vid Larsbo Kalkbruk har pågått sedan starten 1899 och upphörde för gott 2001. Därmed upphörde en epok i Lindes bergslag som varat i flera hundra år. Visserligen fortsatte brytningen och försäljningen av råkalk men den kom att minska efter hand för att i stort sett upphöra vid mitten av 1990‑talet.
Kalkens roll i Bergslagen: Kalk har länge varit avgörande för folket i Bergslagen, främst som slaggbildare vid järnsmältning men även för murbruk och jordförbättring. Lindesberg har Sveriges största kalkfyndighet, rik på dolomit som används inom stålframställning och mineralull. Brytningen började redan för hundratals år sedan, särskilt i Larsbo, där kalkhanteringen blev industriell på 1800-talet med flera vedeldade kalkugnar. De gamla ugnarna, som påminner om medeltida borgar, står idag tysta, men en gång i tiden brände de kalksten och dolomit dygnet runt. Under deras aktiva år omvandlade de stenen till bränd kalk, medan lastbilar fraktade sten och kol i ett oavbrutet flöde.
Larsbo Kalk är belägen i Lindesbergs kommun, Örebro län, cirka 10 km nordost om Lindesberg. Visning kan endast bokas via info@larsbokalk.se