26 april: Harmonis Caprice - ett stort och viktigt evenemang för hela Lindesberg


Roland Hellsing på scen under Capricen 2024. Foto: Rolf Karlsson


26 APRIL 2025


Harmonis Caprice - ett stort och viktigt evenemang för hela Lindesberg


Med 4.500 besökare och över 200 personer engagerade före, under och efter föreställningarna är Manskören Harmonis Caprice ett stort och viktigt evenemang för hela Lindesberg - inte bara för manskören utan även för föreningslivet, Lindeskolans elever och samhället i stort. Med många tillresande besökare beräknas den samhällsekonomiska effekten till 2,5 miljoner kronor, enligt Manskören Harmoni.


Över 200 personer är engagerade i samband med årets Caprice, förklarar Roland Hellsing i Manskören Harmoni: "De föreningar som vi anlitar är LIF Lindesberg, Frövi Judo, Lindesberg Volley och Stråssa GDF Lindesberg som vi ersätter ekonomiskt vilket indirekt gör att vi stödjer föreningslivet i Lindesberg. Dessutom medverkar estet- och danselever från Lindeskolan i evenemanget".


  • På scenen medverkar kören (44 sångare), orkestern (7 musiker), dansare och ledare (10) och ett par gästartister - totalt 63 personer.
  • Kring scenen medverkar 1 koordinator, 11 ljud- och ljustekniker, 2 spotlight-operatörer, 3 kameraoperatörer, 1 feedback genrep, 1 fotograf och 3 smiköser - totalt 22 personer.
  • I övrigt medverkar 2 entrékassa, 2 säkerhetsvakter, 27 entré- och publikvärdar, 70 roddare, 4 arenapersonal, 3 sjukvårdare, 10 restaurang och 26 parkering och garderob - totalt 144 personer.


Capricen i siffror: Planering 538 timmar; Körövningar 73 timmar x 45 personer= 3.285 timmar; Arenapersonal före, under och efter 300 timmar!


Capricens effekter för samhället: 2,5 miljoner kronor i samhällsekonomisk effekt; 90% beläggning på Stadshotellet och 100 % beläggning på Lindesbergs Hotell (golfboendet); 4.500 besökare i arenan varav 30% från orter utanför Lindesbergs kommun.



Stråssa DGF Lindesberg har koreografer och dansare som medverkar i Capricen - här från 2024. Foto: Rolf Karlsson


"Harmonis Caprice - en unik möjlighet för elever på Lindeskolan"


"Harmonis Caprice ger estet- och idrottscollege-elever på Lindeskolan samt dansare från Stråssa GDF Lindesberg en unik möjlighet att få medverka i en professionell produktion - och de får uppleva att det går att göra stora produktioner även i en mindre stad som Lindesberg", förklarar Ingeborg Hjelmberg och Fanny Nelson.


Harmoni har förutom en mycket väl fungerande organisation också viljan och drivkraften att lägga ner enormt mycket arbete för att genomföra allt detta. Harmoni engagerar många människor i Lindesbergs kommun och har ett nära samarbete med några av stadens idrottsföreningar.


Stråssa DGF Lindesberg har koreografer och dansare som medverkar i showen. Några av dansarna går även idrottscollege danslinje på Lindeskolan. Detta samarbete har utvecklats under 14 års tid. I början deltog dansarna under några få nummer, på senare år har dansarna deltagit i många fler.


"Detta samarbete betyder jättemycket för Stråssa DGF Lindesberg. Det ger unga dansare en chans att få vara med under en professionell produktion och de får en inblick i hur livet som professionell dansare kan se ut. Detta är mycket utvecklande för dansarna, både dansmässigt och på ett personligt plan. De lär sig att ta ansvar och deras självförtroende växer", förklarar Fanny Nelson i Stråssa DGF Lindesberg och Idrottscollege Dans: "Föreningen och dansarna - både äldre dansare från föreningen och elever från idrottscollege dans - lägger över 150 timmar på Capricen varje år!".


LIF Lindesberg iordningsställer arenan innan showerna och plockar undan efter. Lindesberg Volley sköter parkeringar, publikfållor och alla garderober. Frövi Judo och elever från det estetiska programmet agerar publikvärdar.


"För eleverna på det estetiska programmet är det lärorikt att få vara en del av arrangemanget. I rollen som publikvärdar behöver de vara flexibla och lösa situationer som uppstår. Det är också en stor fördel att få vara med under båda föreställningarna och se hur artisterna jobbar för att skapa närvaro och publikkontakt. En av de viktigaste sakerna som eleverna får uppleva är att det går att göra stora produktioner, även i en mindre stad som Lindesberg", enligt Ingeborg Hjelmberg på Lindeskolans Estetiska program.



Capricen ger unga dansare en chans att få vara med under en professionell produktion. Foto: Rolf Karlsson