Tomma lokaler i Bergsparken i Lindesberg kan komma byggas om till bostäder

Bergsparken i Lindesberg får allt fler tomma lokaler.

9 OKTOBER 2024

Tomma lokaler i Bergsparken i Lindesberg kan komma byggas om till bostäder


Bergsfiket i Bergsparken har stått tomt sedan oktober 2020 - och under nästa år kommer ytterligare två verksamheter att lämna lokaler i Bergsparken som hyrs av det kommunala fastighetsbolaget FALAB. Därför arbetar nu FALAB på en lösning där bottenvåningen i Bergsparken byggs om till bostäder - "som det finns ett stort behov av till skillnad mot lokaler".


"Vi beklagar verkligen att det inte gick att få till en seriös café-verksamhet med överlevnadsmöjligheter på bottenvåningen i vår del av Bergsparken", förklarar Pär-Ove Lindqvist (M) - ordförande i styrelsen för kommunala fastighets- och bostadsbolagen FALAB/LIBO: "Vi jobbar nu tillsammans med arkitekten som ritade hela Bergsparken på en lösning där vi bygger om bottenvåningen till bostäder eftersom det finns ett stort behov av bostäder till skillnad mot lokaler".


LIBO har idag 5.777 aktivt sökande i sin bostadskö (jämfört med 2.684 för ett år sedan - 2023 september) och merparten vill bo i Lindesberg ”mellan broarna”.


Bergsparken i Lindesberg - som invigdes i januari 2020 - har två byggnader som länkas samman med ett inglasat atrium. Kommunala FALAB/LIBO och Region Örebro län är ägare till respektive fastighet. Regionens fastighet innehåller vårdcentral, folktandvård och barnavårdscentral. I den kommunala delen av Bergsparken finns bostäder och på bottenplan lokaler för verksamheter samt kafé- och restauranglokalen Bergsfiket.


Bergsparken får allt fler tomma lokaler


Sedan oktober 2020 har Bergsfiket i Bergsparken stått tomt efter att den dåvarande hyresgästen flyttat ut - en lokal med kök och serveringsyta på omkring 240 kvadratmeter.


Från 1 februari 2025 kommer ytterligare två lokaler i Bergsparken att stå tomma:


  • Region Örebro län har sagt upp den lokal som de hyr av FALAB för Habiliteringen - en lokal på omkring 280 kvadratmeter.
  • Lindesbergs kommun har sagt upp den lokal som de hyr av FALAB för Daglig rehabilitering - en lokal på omkring 430 kvadratmeter.


Pär-Ove Lindqvist: "Kommunens Dagrehab flyttar in i FALAB:s lokaler på Bytesgatan när tidigare hyresgäst flyttat ut och ombyggnationerna är utförda under vårvintern”.


Enligt Mladenka (Madde) Gustafsson - förvaltningschef på Lindesbergs kommuns socialförvaltning - handlar det om en kostnadseffektivisering: "Utifrån att Dagrehab har sin verksamhet måndag till fredag så såg vi över vilken nyttjandegrad verksamheten har när det gäller lokaler - och vi kom fram till att vi kan bedriva samma goda verksamhet men i andra lokaler med så gott som samma yta men till en lägre kostnad".



De tomma lokalerna i bottenvåningen i Lindesbergs kommuns fastighet i Bergsparken (till vänster på kartan) kan komma att byggas om till bostäder.



"Tomma lokaler drabbar inte andra hyresgäster"


Sedan oktober 2020 har Bergsfiket i Bergsparken (bilden) stått tomt efter att den dåvarande hyresgästen flyttat ut - en lokal med kök och serveringsyta på omkring 240 kvadratmeter som under mer än fyra år gett FALAB ett stort hyresbortfall.


Men ett hyresbortfall för FALAB drabbar inte andra hyresgäster, enligt Pär-Ove Lindqvist (M): "Varje fastighet hyressätts var för sig och ska bära sig på egna meriter - en hyresförlust vidareförs ALDRIG till en annan fastighet eller andra hyresgäster. För att klara hyresförluster och andra kostnadsökningar tvingas FALAB till besparingar och effektiviseringar - exempelvis har antalet anställda minskat från 37 anställda 2020 till 30 idag."


bergsparken.industri
bergsparken.schack
bergsparken.atrium


Bergsparkens atrium har blivit ett industrimuseum


De båda byggnaderna i Bergsparken är sammanbyggda med ett 1.200 kvadratmeter stort atrium där man även har en rymlig inomhusterrass som har blivit ett industrimuseum med i nuläget två utställningar - om Bergbolagen och Linde Maskiner.


Sedan invigningen av Bergsparken 2020 finns Lars Aggers träskulptur ”Livets schack” i Bergsparken. Konstverket består av 32 schackpjäser i trä på ett schackbräde - som nu kompletterats med ett annat mindre ömtåligt schackbräde för de som vill spela schack.


Skulle FALAB:s tomma lokaler kunna användas till annat istället för att stå tomma - som exempelvis Bergsparken som kostnadsfri lokal för industrimuseum?


Pär-Ove Lindqvist (M): "Bergsparkens öppna allmänna del är inte en avgränsad uthyrningsbar yta - därför inte jämförbar i detta exempel".




Till Bergsparken hör ett 5.700 kvadratmeter stort parkeringsgarage fördelat på två våningar med totalt 200 parkeringsplatser. Bottenplanets platser är förhyrda, och öronmärkta för hyresgäster samt Bergsparkens personal, medan övre plan är för besökande.