Stefan Jansson och Gunilla Pihlblad får dela på NA:s kulturpris 2024


Stefan Jansson vid invigningen av nya amfiteatern i Danshyttan inför Spektakelteaterns premiär på "Miraklet i Danshyttan"

6 OKTOBER 2024

Stefan Jansson och Gunilla Pihlblad får dela på NA:s kulturpris 2024


Stefan Jansson (Lindesberg) har tillsammans med Gunilla Pihlblad (Lekeberg) tilldelats Nerikes Allehandas kulturpris med motiveringen: "Årets kulturpris går till två eldsjälar som på varsitt håll missionerat för att tillgängliggöra scenkonsten. Dels med sina respektive teatersällskap, dels genom idogt arbete för amatörteatern i hela Örebro län."



Gunilla Pihlblad och Stefan Jansson - NA:s kulturpristagare 2024. Foto: Robban Andersson (NA)


Stefan Jansson är en teater- och revyprofil i Lindesberg. Han är konstnärlig ledare för, och medgrundare av, Bergslagens spektakelteater. Han är också amatörteaterkonsulent i Region Örebro län. Samt regissör, skådespelare och flitig revymakare. Senaste åren har han återkommande medverkat i Kalle Linds produktioner - både på scenen och i podden Snedtänkt.


Gunilla Pihlblad är aktiv i Lekeberga Revysällskap och ordförande i Amatörteatersamverkan Örebro län - en förening som verkar för att öka samarbetet och utbytet mellan olika föreningar som sysslar med amatörteaterverksamhet i någon form.


Stefan Jansson och Gunilla Pihlblad får dela på NA:s kulturpris 2024 med följande motivering:


"Den ena firar 30 år på scenen. Den andra 25-årsjubilerar med sitt revysällskap. Gemensamt har de att båda skapat vattenhål i vår region för den som är nyfiken på amatörteater, båda för de den stolta revytraditionen vidare, båda har entusiasmerat aktörer och publik i ett oförtröttligt arbete för kulturen. 100, 1.000 eller 10.000 – det går bara att spekulera i hur många som hittat, testat och funnit kärleken till teaterscenen tack vare årets pristagare. Det går heller inte att sätta en siffra på hur många som roats och bildats på plats i publiken. Årets kulturpris går till två eldsjälar som på varsitt håll missionerat för att tillgängliggöra scenkonsten. Dels med sina respektive teatersällskap, dels genom idogt arbete för amatörteatern i hela Örebro län."


NA:s kulturpris består av ära och 50.000 kronor och har delats ut sedan 1980. Stefan Jansson är den andre från Lindesberg som får del av kulturpriset. År 2017 fick Biblioteksupproret i Ramsberg kulturpriset tillsammans med Örebro länsteater för uppsättningen "Det som är vårt".


"Det var någon från mitt teatersällskap som frågade mig om vi kunde nominera oss själva när ni efterlyste nomineringar", säger Stefan Jansson i NA: "Det är ingen idé, svarade jag, vi kommer i alla fall inte få priset eftersom vi är från Lindesberg, sa jag lite elakt då".


Stadgar för NA:s kulturpris

  • Priset ska gå till en eller flera personer i ett aktivt skapande skede av hög klass inom något eller några av de traditionella konstnärliga områdena, eller som är aktiv och framstående inom forskning inom nämnda områden.
  • Även den eller de som främjat sådan verksamhet kan belönas.
  • Pristagaren måste vara verksam i eller med anknytning till Nerikes Allehandas spridningsområde. Tidigare pristagare kan inte vinna igen.



På gång med Stefan Jansson:


19 oktober: Ny chans att se Povel Ramels godbitar - nu på Parkteatern i Örebro

Lördag 19 oktober kl 14:00 bjuder Linde Symphonic Band och Stefan Jansson med gäster återigen in till "En strut kaRAMELler" - en musikaliskt uppknäppt stund med Povels godbitar - denna gång på Parkteatern (Brunnsparken) i Örebro. "En ny chans för de som missade möjligheten i april i Lindesberg eller vill se om föreställningen". förklarar Stefan Jansson. Läs mer >>


Stefan Jansson gästar Snedtänkt - igen

Det hett efterlängtade uppföljaravsnittet till Om filmens grovarbetare från 2020, då Stefan Jansson droppade osannolikt många namn som man nästan känner igen, skådespelare som knegat på och stämplat in och huggit i och som sällan fått sitt namn överst på affischen. Nu droppar han ytterligare ett pärlband av gnistrande namn, bland annat Ittla Frodi, Barbro Frodi och Viktor Rydberg. Snedtänkt med Kalle Lind: Om filmens grovarbetare del 2 >>



Stefan Jansson har stått på många scener - både i och utanför Lindesberg.


Stefan Jansson - en mångsidig kulturprofil i Lindesberg

18 JUNI 2024: Stefan Jansson firar 30 år på scen med revyn "Ideligen, ideligen" i bygdegården Sveaborg, Spannarboda - platsen där scenlivet började för Stefan som 16-åring. Stefan är en mångfacetterad kulturprofil - i det närmaste en institution i kommunens kulturliv med "många strängar på sin lyra". Läs mer >>