Christer Lönngren ställer ut i Nora - bygden där han växte upp


Skulptur av Christer Lönngren


21 OKTOBER 2024


Christer Lönngren ställer ut i Nora - bygden där han växte upp


"Att göra den här utställningen ger mig en alldeles speciell känsla. Det är en återknytning till min barndom och uppväxt i Nora Bergslag", skriver skulptör och stenkonstnär Christer Lönngren som lördag 9 november tillsammans med bildkonstnären Dorina Mocan har vernissage på deras utställning "All tid" i Nora konsthall i närvaro av konstnärerna. Utställningen pågår till 30 november.


Christer Lönngren kom som 7-åring till Järnboås och var skriven där ända fram till 18-årsåldern: "Hela den här tiden var Nora stan, platsen av betydelse. Senare i livet har jag, så ofta tillfälle funnits, återvänt som besökare och även rekommenderat många andra att kosta på sig en tur till Nora. Tiden har gått och bostadsorterna har varierat men efter långa perioder i Örebro, Värmland och på Gotland är jag nu tillbaka i Bergslagen. Närmare bestämt i Uttersberg. Några mil över skogen åt öster. Rastälven har bytts mot Hedströmmen, samma svarta vatten och samma doft av bergslagsskog."


Under de senaste 30 åren har Christer Lönngren haft utställningar runt om i Sverige, från Ystad och Falsterbo i söder till Östersund och Sundsvall i norr och från Gotland i öster till Malung i väster. Internationella utställningar i Norge och Danmark i Berlin, Shanghai och Chong Qing har varit betydelsefulla och bidragit till att sprida hans verk. Stora arbeten som utsmyckningsuppdrag för några av världens största kryssningsrederier har också gjort sitt för att göra hans arbete synligt för många.


"Det har alltså varit en lång och omväxlande väg för att komma tillbaka hit till Nora och visa upp vem jag är och vad jag gör i dag. Förutom mina skulpturer kommer vi också att visa några verk som är samarbeten mellan mig och min partner, bildkonstnären Dorina Mocan. Jag hoppas vi ses i konsthallen och att ni skall ha glädje av utställningen", skriver Christer Lönngren.


Christer Lönngren är skulptör och arbetar med sten av alla typer, från

Marmor och fossil kalksten till graniter och porfyr. Läs mer >>