Mitt Bergslagen - nytt demokratiprojekt för skolelever i bland annat Lindesberg


Boom i bergslagen. Illustration: Per Anders Nilsson

2 OKTOBER 2024

Mitt Bergslagen - nytt demokratiprojekt för skolelever i bland annat Lindesberg


Örebro läns museum har fått 2,5 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden till projekt Mitt Bergslagen. Målgruppen är alla femteklassare i fem kommuner i Örebro län - Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora. Målet med Mitt Bergslagen är att utveckla elevernas historiemedvetenhet och förståelse för betydelsen av demokrati och gemenskap samt skapa incitament för att de själva ska vilja vara med och påverka livsvillkor och samhälle.


Idén till projektet kommer ur museets fleråriga tema Hyttbyggartid. Utgångspunkten är den historiska berättelsen om Bergslagen och den råvara – järnet, som finns i marken i Örebro län. Eleverna kommer att få ”resa” tillbaka till medeltiden och se hur det gick till när bergsmansorganisationerna skapades. Att bryta malmen, utvinna järnet och slutligen frakta och exportera krävde en avancerad organisation. Många av momenten krävde kvalificerad teknik och expertis. Hela kedjan hängde på några viktiga fundament nämligen tillit och kända, respekterade regler - något som än i dag kännetecknar ett fungerande samhälle och är grunden i ett demokratiskt system.


Projektledaren Pamela Reynold berättar: "Museet vill tillsammans med skolan och eleverna utveckla ett historiemedvetet lärande koncept med fokus på tillit och framtidstro. Eleverna kommer att få jobba med uppdrag och skapande och det undervisningsmaterial som kan komma ur projektet Mitt Bergslagen är till exempel filmer och rollspel. Förhoppningen är att eleverna ska få förståelse för att det är summan av varje individs insatser, samarbete mellan människor och deltagande i allmänna val som skapar samhället och våra egna livsvillkor".


Projektet Mitt Bergslagen genomförs inom ramen för skolans undervisning och i nära samverkan med skolorna. Tanken är att eleverna och lärarna ska kunna arbeta med konceptet i klassrummet eller i närområdet och inte behöva ta sig till länsmuseet i Örebro. Det pedagogiska material som tas fram, såsom lärarhandledning, filmer etcetera förvaltas och utvecklas av museet i samråd med skolorna. När projektet är avslutat kommer museet, inom ramen för sin ordinarie verksamhet, fortsätta se till att skolorna får det stöd de behöver för att årligen kunna arbeta med skolprogrammet.



Hyttbyggartid är ett brett tema som innehåller arkeologisk forskning, kontakter med civilsamhälle och institutioner och ett flertal publika aktiviteter. Museet vill med detta arbete utveckla kunskap och engagemang för kulturminnen och landskapet i Bergslagen med syftet att bidra till ett gott och insiktsfullt samtal om vad som ska bevaras för framtiden.


Allmänna arvsfonden skänker pengar till projekt som kan göra nytta för samhället och för målgruppen själva. Ett krav är att målgruppen engageras i hur projektet ska genomföras och är delaktig från början i att forma materialet.