Mattias Risbergs Mining får stöd från Kulturrådet för fler konserter

Mattias Risberg Mining XL spelar på Stockholm Jazz Festival

10 OKTOBER 2024

Mattias Risbergs Mining får stöd från Kulturrådet för fler konserter


Kulturrådet har fördelat 15,3 miljoner kronor i stöd till 194 fria musikgrupper - däribland Mattias Risbergs Mining som får 90.000 kronor i stöd för verksamheten 2025. Samtidigt får 192 musikarrangörer totalt 39,2 miljoner kronor i stöd.


Kulturrådets bidrag till fria musikgrupper finns till för att fler ska kunna ta del av ett varierat musikutbud av hög kvalitet i hela landet. Bidraget gör det också möjligt för svenska musikgrupper att göra internationella kulturutbyten. Till årets omgång inkom 296 ansökningar. Av dessa får 194 dela på 15,3 miljoner kronor - däribland Mattias Risbergs Mining som får 90.000 kronor i stöd.


"Pengarna ska gå till omkostnader i samband med konsertverksamhet såsom resor, logi etcetera", förklarar Mattias Risberg: "Det är otroligt skönt att få detta bidrag, inte minst när man som jag har många i orkestern, senaste turnén var vi totalt 18 totalt med tekniker etc. Detta bidrag gör också att man kan våga chansa ibland och spela för biljettintäkterna som ju alltid är ett osäkert kort då man inte vet innan hur försäljningen kommer att gå. Man kan säga att pengarna kan utgöra en sorts krockkudde om det dyker upp oförutsedda utgifter."


Mining XL spelar på Stockholm Jazz Festival


På söndag 13 oktober kl 19:30 medverkar Mattias Risbergs Mining XL på Stockholm Jazz Festival med en konsert på Mötesplats Mariatorget.


I slutet av maj detta år gjorde bandet en bejublad turné med ett extra stort band som bestod av femton av de allra mest framstående jazzmusikerna från Sverige. Här är ytterligare ett tillfälle att höra denna unika sättning igen! Mining har sedan starten 2018 hunnit uruppföra fem timslånga sviter, gett ut fyra skivor med den femte på gång, spelat in filmer och turnerat land och rike runt. Bandet för kvällen är extra stort med extra allt: femton av landets mest framstående och meriterade musiker kommer att bjuda på ett sammandrag av Minings musik och historik. Är detta början på slutet för Mining? Eller början på ett nytt kapitel?


Bidrag till musikarrangörer


Kulturrådets bidrag till musikarrangörer ska stärka den nationella infrastrukturen av ett varierat musikutbud av hög kvalitet och möjliggöra för musiker att vara verksamma nationellt. Totalt ansökte 320 arrangörer om stöd från Kulturrådet. Av dessa får 192 dela på 39,2 miljoner kronor - däribland dessa i Örebro län: Hallsbergs Jazz & Bluesklubb får 60.000; Örebro Jazz & Beyond får 270.000: Felan FFOD får 60.000; Karlskoga Konsertförening får 50.000.




27 MAJ 2024: Mattias Risbergs Mining XL Resumé - en sammanfattning av hela projektet

Fredag 31 maj kl 19:00 avslutas Mattias Risbergs Mining XL Resumé vårturné i Örebro (Kulturkvarteret). "Vi gör en turné med ett extra stort Mining - femton av Sveriges absolut främsta jazzmusiker. Sista konserten blir i Örebro och det är möjligt att det blir sista konserten över huvud taget med detta projekt - en sorts sammanfattning av hela projektet", förklarar Mattias Risberg. Läs mer >>


13 NOVEMBER 2023: Premiär i Stripa för både film och skiva med Mattias Risberg

Fredag 24 november kl 18:30 har filmen och skivan med samma namn - ”Magnitude the World” - release och kommer att visas i sin helhet i Stripabryggeriet. Det är fjärde delen i Mattias Risbergs mastodontprojekt ”Mining” som nu spelats in och filmatiserats. Läs mer >>


23 MAJ 2023: Femte delen i Mattias Risbergs Mining-svit uruppförs i Ställbergs gruva

Lördag 19 augusti kl 18:00 kommer den femte delen i Mattias Risbergs långa Mining-sviten - "Larmet som vände oss ryggen" (Mining pt.5) - att uruppföras i Ställbergs gruva. Läs mer >>

Mattias Risbergs Mining startade 2018 i Stripa gruvmiljö i Bergslagen. Bandledaren och kompositören Mattias Risberg samlade då ihop en handfull av landets mest framstående jazzmusiker och uruppförde den nykomponerade sviten ”Mining” som beställts av Lindesbergs kommun. Sedan dess har bandet gjort ytterligare uruppföranden i Stripa, turnerat runt om i landet, spelat på jazzfestivaler, gett ut flera kritikerrosade skivor.