Släktforskarföreningen ordnar föreläsning om struktur och verktyg för DNA-forskning


17 OKTOBER 2024


Släktforskarföreningen ordnar föreläsning om struktur och verktyg för DNA-forskning


Torsdag 24 oktober kl 18:00 bjuder Linde Bergslags Släktforskarförening in till en digital föreläsning med Peter Niwong från Sveriges Släktforskarförbund om "Struktur och verktyg för din DNA-forskning". Föreläsningen hålls i Lindesbergs stadsbiblioteks samlingssal och är öppet för alla intresserade. Entré: 50 kronor.


Peter Niwong visar hur man kan använda olika verktyg för att förstå och tolka olika DNA-träffar och hur du är släkt med dina träffar. "Vi kollar på föreläsningen via zoom tillsammans i samlingssalen på biblioteket", hälsar föreningen.


3 OKTOBER 2024

Släktforskarföreningen ordnar föreläsning om backstugor och backstugesittare


Torsdag 17 oktober kl 18:30 bjuder Linde Bergslags Släktforskarförening in till föreläsning med Oskar Hellqvist som talar om "Marginaliserade då som nu - backstugor, backstugesittare och arkeologi". Föreläsningen ges i Lindesbergs Stadsbibliotek och är öppet för alla intresserade. Entré 50 kronor.


Oscar Hellqvist har en kandidatexamen från Lunds universitet med historisk arkeologi som huvudämne och en masterexamen i arkeologi från Göteborgs universitet. Han är intresserad av tidigmodern tid i allmänhet och de obesuttna under nämnd tid i synnerhet.


Från 1700-talets första hälft till 1800-talets andra hälft sker en kraftig folkökning i Sverige där invånarantalet tredubblas. På landsbygden, där majoriteten av den svenska befolkningen bodde, fanns en stor grupp av människor som var obesuttna. I gruppen fanns bland andra backstugusittarna som sällan hade mark tillhörande stugan och som livnärde sig på lönearbete, hantverk eller tiggeri.


Föreläsningen kommer beröra de obesuttna i agrar miljö med fokus på backstugor och backstugusittare. Vad kan de historiska källorna säga oss om de obesuttna på landsbygden under tidigmodern tid och vilken potential finns i detta källmaterial ur ett arkeologiskt perspektiv?


Kommande föreläsning hösten 2024


Torsdag 17 november kl 18:30: Calle Lindström föreläser om kyrkogårdshistoria. Plats: Bibliotekets samlingssal i källaren.


Kurser hösten 2024


Linde Bergslags Släktforskarförening inbjuder till följande kurser hösten 2024:


Nybörjarkurs - dagtid och kvällstid (7 tillfällen)

Start i september/oktober. Kursavgift: 1.200 kr: Vi går igenom grunderna i släktforskning, hur kyrkböckerna är upplagda samt hur vi dokumenterar vår forskning. I kursavgiften ingår ett ”Allt i ett abonnemang” från Arkiv Digital på 13 veckor samt kursboken”Kom igång med din släktforskning” av Eva Johansson.


Fortsättningskurs - kvällstid (6 tillfällen)

Start i september/oktober. Kursavgift: 800 kr. Vi fördjupar oss i kyrkböckerna samt går igenom domböcker, bouppteckningar, soldatforskning och emigrantforskning. I kursavgiften ingår kursboken ”Kom igång med din släktforskning”av Eva Johansson


DNA-studiecirkel

Genom gemensamt lärande hjälps vi åt att tolka våra DNA-resultat och hur vi kommer vidare med vår släktforskning. Vi använder Peter Sjölunds bok "Från DNA-test till släktträd". Kom gärna med frågor om vad ni vill att vi skall fördjupa oss i.