Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan får återigen ärofyllt uppdrag i Stockholm


Musikkåren under högvakten 2022. Foto: Privat


17 OKTOBER 2024


Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan får återigen ärofyllt uppdrag i Stockholm


Helgen 19-20 oktober går Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan högvakt igen vid kungliga slottet i Stockholm. Det är en ceremoni som lockar tusentals turister och är en av de finaste turistattraktionerna i Europa. Musikkåren kommer att leda vaktstyrkan från Armémuseum genom staden och avslutar med högvaktsavlösning på yttre borggården vid slottet.


Det är ett uppdrag som kräver mycket träning för att både få precision på exercis samt hög klass på musiken.


"Vi har övat inför detta en längre tid, både inomhus och utomhus. Vi har till exempel använt oss av IFK Lindesbergs konstgräshall för att finslipa det sista med hela orkestern. Det gäller att dels öva in exercisen så att alla gör likadant men även att öva in låtarna vi ska spela", berättar Simon Enström - trumpetare i musikkåren.


Det är ett hedersamt uppdrag som få musikkårer får möjlighet att vara med om. Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan gick högvakt senast 2022, efter ett långt uppehåll på grund av pandemin.


Att spela fram Högvakten till Stockholms slott är ett uppdrag fyllt av ära – men också något som innebär att man har ögonen på sig. Ögon som synar musikerna och bedömer varenda steg de tar. Bokstavligt talat.


"Inspektören tittar på allt från hur vi spelar till hur högt vi pendlar med armarna. Han till och med klockar hur fort vi går, 108 steg i minuten ska det vara", berättar Hemvärnstrumslagare Tommy Lundholm.


Musikkåren kommer att avmarschera från Armémuseum kl. 11.45 på lördag och en timme senare på söndagen. Väl framme på slottet så sker högvaktsavlösningen med ceremoni men även konsert av musikkåren. Under konserten på borggården kommer musikkåren bland annat att spela “The Standard of St. George” (Alford), “Friskt mod, i gossar blå!” (Sandels) och filmmusik från “The Mandalorian” (Göransson).


Slottet vaktas under helgen av Försvarsmedicincentrum (FöMedC) varvid musikkåren kommer eskortera vaktsoldater ur detta förband genom stan. Förbandets marsch är “Donaugrüss” (N. Král).


Guldsmedshyttan är en av 25 hemvärnsmusikkårer i landet som är certifierade att genomföra spelning i samband med högvakten och andra statsceremoniella sammanhang.



Musikkåren under högvakten 2018. Foto: Inger Svensson


Läs även: Ett starkt försvar kräver mer resurser till konst, kultur och folkbildning


I ett läge där Sverige behöver öka motståndsförmågan urholkar regeringen en av de faktorer som möjliggör att vi har en robust stat och starka regioner, kommuner och medborgare: folkbildningen. Det skriver Nina Björby, ordförande kulturberedningen (S) Region Västerbotten, och Helén Pettersson, riksdagsledamot (S) i försvarsutskottet i en debattartikel - och fortsätter:


"Försvaret behöver rustas upp och förstärkas, vilket görs, men för att fortsätta ha ett robust samhälle behövs så mycket mer för att såväl försvara vår demokrati som att klara av en eventuell framtida kris och, i värsta scenario, ett krig. --- Det är bara att öppna ögonen och blicka på Ukraina. Från att ha haft tio musikkårer så har dessa, sedan Ryssland invaderade landet, ökat till över 60 stycken. Man satsar på ”cultural forces” där bland annat musiker och komiker ingår."