Idéskiss till Framtidens stadsdel på Hagaberg i Lindesberg
7 OKTOBER 2024
"Framtidens stadsdel" på Hagaberg i Lindesberg - därför har det stoppats
"Framtidens stadsdel" skulle förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg. Sedan kom ett nytt politiskt styre i kommunen som stoppade ("pausade") projektet som nu bantats ned till en ROT-renovering. En anledning till stoppet är att kommunen och det kommunala fastighetsbolaget (som ingår i samma "kommun-koncern") inte kan komma överens om vem som ska betala nödvändiga investeringskostnader.
Det började i oktober 2020: Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg, skrev kommunala FALAB/LIBO i ett pressmeddelande: "Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är att förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg och skapa en stadsdel som är hållbar ur flera aspekter, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Det är det kommunala fastighetsbolaget FALAB med dotterbolaget LIBO i spetsen som tillsammans med Lindesbergs kommun står bakom satsningen."
Resan har initierats av LIBO som äger hyresbostäderna på Björkhyttevägen och Lingonvägen där hus, lägenheter och utemiljöer är i stort behov av renovering. "FALAB, LIBO och Lindesbergs kommun vill genom detta projekt ta ett större gemensamt ansvar för samhällsutvecklingen i Lindesberg. Arbetet ska fokusera på hur vi genom bostadsbyggande, stadsdelsutveckling och stark samverkan kan skapa mer jämställda och trygga områden i Lindesberg."
Två år senare - oktober 2022: Framtidens stadsdel i Lindesberg börjar ta form, rapporterade LindeKultur: "Ett förslag till detaljplan för stadsdelen är ute för samråd och i oktober hölls öppet samrådsmöte i FALAB/LIBO:s lokal på gula gården i Hagaberg. Då finns möjlighet att få information om detaljplanen liksom att ställa frågor."
Utvecklingsprocessen för Framtidens stadsdel hade då kommit fram till stadiet där en ny detaljplan för området skulle tas fram. Detaljplanen tas fram av stadsbyggnadskontoret på Samhällsbyggnad Bergslagen. I detaljplaneprocessen hade man nu kommit till det första tillfället, samrådet, där planförslaget ställs ut och myndigheter och allmänheten får möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Sedan blev det stopp för Framtidens stadsdel i detaljplaneprocessen:
"Det kvarstår att landa i hur fördelningen ska se ut mellan kommunen, FALAB/LIBO och eventuella andra aktörer gällande nödvändiga investeringskostnader för genomförandet av planen", förklarar Susanne Nilzon - planchef på Lindesbergs kommuns planenhet: "Av de synpunkter som har inkommit under plansamrådet framför Lantmäterimyndigheten att handlingarna i dess nuvarande skick inte är tillräckligt tydliga och behöver kompletteras - bland annat gällande exploateringsavtalet som ska redogöra för vilka olika kostnader som exploatören åtar sig att betala."
"Fastigheterna på Björkhyttevägen kommer att ROT-renoveras med start i år i ett flerårigt projekt. Det 'större' projektet med rivningar och nybyggnationer kan inte genomföras då detaljplanen ej har beslutats", förklarar Pär-Ove Lindqvist (M) som är ordförande i styrelsen för FALAB/LIBO.
"Den information vi på FALAB/LIBO har är att beslutet att anta detaljplanen som skulle möjliggöra våra planer med ”Framtidens stadsdel” pausades då vi inte var villiga att skriva under ett exploateringsavtal som skulle fördyra vårt redan ekonomiskt ansträngda projekt med ytterligare 10-11 miljoner kronor", förklarar Roger Sixtensson - VD i FALAB/LIBO - och fortsätter: "Vi på FALAB/LIBO såg inte den gång- och cykelväg utefter Björkhyttevägen som ”nödvändig” då vi hade projekterat för en GC-väg i samma sträckning 50 meter väster ut. Det var kostnaden för den ”extra GC-vägen” som kommunen krävde att vi skulle bära och som vi inte ansåg att vårt projekts ekonomi skulle klara av".
"Då LIBO:s byggnader med adressen Björkhyttevägen är i stort renoveringsbehov kan vi inte vänta längre utan har planerat om projektet till ett så kallat ROT-projekt", fortsätter Roger Sixtensson: "Visserligen finns det ett antal ”nydanande” delar i nuvarande planering, alla som inryms inom befintlig detaljplan. Under året har flera renoveringsprojekt utförts på byggnaderna med adressen Lingonvägen.
ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Till skillnad från det vanliga reparations- och underhållsarbetet och mindre underhållsprojekt är ROT-projekten mer omfattande och innebär ett större tag på hela byggnaden med syfte att lyfta huset till en modernare boendestandard.
Idéskisser på hur Framtidens stadsdel på Hagaberg i Lindesberg skulle kunna se ut.