Catarina Hällzon - en av tre konsthantverkare som får Wadköpingsstipendiet

8 SEPTEMBER 2024

Catarina Hällzon - en av tre konsthantverkare som får Wadköpingsstipendiet


Catarina Hällzon - konsthantverkare med fokus på unik produktion av smycken och smyckekonst som bor och verkar i Lilla Björnhammarn utanför Lindesberg - är en av tre konsthantverkare som tilldelas Wadköpingsstipendiet 2024. Catarina tilldelas stipendiet för sin gedigna kunskap och fingertoppskänsla för metaller som kombineras med svensk hemslöjdstradition.


"Ett stipendium som är väldigt hedersamt att få och jag är väldigt glad över det", förklarar Catarina Hällzon: "Det här stipendiet kommer jag använda till att skala upp mitt arbete med samma tekniker som jag har använt när jag gör mina smycken och mina mindre föremål, och det ser jag mycket fram emot."


I år delas Wadköpingsstipendiet ut till tre konsthantverkare som imponerat på juryn med sin stora kunskap om hantverket, traditioner och nyskapande lekfullhet; Catarina Hällzon och Jenny Käll i kategorin för etablerade konsthantverkare samt Hugo Hedberg i kategorin för kommande lovande konsthantverkare! Juryn delar även ut två hedersomnämnanden till Jenny Larsson och Sara Hillersberg.


Wadköpingsstipendiet är ett stipendium på 50.000 kr fördelat på två kategorier: Till den etablerade konsthantverkaren som med god färdighet både hanterar sitt hantverk och har hittat sitt eget formspråk. Till den kommande lovande konsthantverkaren som står i början av sin karriär och är i behov av att investera i sin fortsatta utveckling.


I kategorin för den etablerade konsthantverkaren tilldelas två personer 20.000 kr var - Catarina Hällzon och Jenny Käll. I kategorin för den kommande lovande konsthantverkaren tilldelas Hugo Hedberg 10.000 kr.


Catarina Hällzon tilldelas stipendiet med denna motivering: "Med en gedigen kunskap och fingertoppskänsla för metaller, kombinerat med svensk hemslöjdstradition skapar Catarina Hällzon ett nytt, lekfullt formspråk utan att förlora vare sig metallen eller nävrets unika känsla."




6 Juni 2022

Catarina Hällzon - jewelleryartist i Lilla Björnhammarn utanför Lindesberg

Catarina Hällzon är jewelleryartist -konsthantverkare med fokus på unik produktion av smycken och smyckeskonst - som flyttade till
Lilla Björnhammarn utanför Lindesberg för ett par år sedan."Jag älskar att bo så här - nära till naturen och skogen utanför dörren", förklarar Catarina som justnu jobbar med en kommande soloutställning i Vilnius under hösten. Läs mer >>