Besparingarna har ett pris: Tillväxtförvaltningens sjukfrånvaro ökar


17 OKTOBER 2024

Besparingarna har ett pris: Tillväxtförvaltningens sjukfrånvaro ökar


"Kommunens ekonomiska underskott oroar både våra medarbetare som de målgrupper som förvaltningen jobbar för", skriver Tillväxtnämnden i Lindesbergs kommun i sin delårsrapport: Tillväxtförvaltningen har en högre sjukfrånvaro än tidigare, personalens möjligheter till
kompetensutveckling har begränsats och kommunens varumärke som attraktiv arbetsgivare påverkas av kommunens besparingsåtgärder.


I Tillväxtnämndens Delårsrapport för januari-augusti 2024 skriver nämnden:


"Tillväxtnämndens och förvaltningens arbete har till stor del präglats av kommunens prognostiserade ekonomiska underskott. Förvaltningen har investerat mycket tid till utredande politiska uppdrag och att ta fram underlag och analyser för att kloka beslut ska kunna tas och att nämnden ska uppnå en budget i balans. --- Kommunens ekonomiska underskott oroar både våra medarbetare som de målgrupper som förvaltningen jobbar för. Alla förändringar och neddragningar ger reaktioner och skapar oro. Efter sommaren noteras att förvaltningens sjukfrånvaro har ökat något. Detta kan delvis bero på den oro som finns kring fortsatta ekonomiska neddragningar och de förändringar som kan vänta".


"Tillväxtförvaltningen - som länge har haft en låg sjukfrånvaro - redovisar till delåret 2024 ett negativt trendbrott. Till delåret 2024 ses en högre sjukfrånvaro än samma period 2023 om man ser totalt till hela nämndens verksamhet. Det har skett en ökning på närmare 2 % jämfört med samma period föregående år. Om trenden håller i sig till årets slut kommer det vara högre än kommunens mål på 5 %."


"Årets arbete med det ekonomiska underskottet och budget i balans tros ha skapat en viss oro i organisationen. Några funktioner har vakansprövats och ej återbesatts, och även personalens möjligheter till kompetensutveckling har begränsats som åtgärder för att förbättra ekonomin."


"Kommunens varumärke i stort som attraktiv arbetsgivare påverkas av kommunens besparingsåtgärder, det politiska klimatet och bilden av Lindesbergs kommun som presenteras i media och som har varit till viss del negativ fram till delårsuppföljningen."