5 NOVEMBER 2024
Ny utställning om arbete och fritid öppnas på Arkivens Dag i Lindesberg
Lördag 9 november kl 10-14 - på Arkivens Dag - öppnas en ny utställning i Museum 20 kvadrat på Lindesbergs Stadsbibliotek: "Dygnets vakna timmar – arbetet och fritiden" är en utställning om kampen för kortare arbetstid och vad som hände när vi fick åtta timmars arbetsdag. Öppningsdagen håller utställningen öppet kl 10-14. Övriga dagar till 9 februari under öppettiderna för Lindesbergs stadsbibliotek.
Under Arkivens Dag kommer även Linde Bergslags Släktforskarförening att finnas på plats intill Museum 20 kvadrat för att hjälpa intresserade med släktforskarproblem och berättar om föreningens verksamhet - se affisch längre ned på denna sida.
Utställningen "Dygnets vakna timmar – arbetet och fritiden" arrangeras av Lindesbergs kultur- och fritidsenhet där Lindesbergs kulturhistorisk arkiv ingår med lokaler i källaren under stadsbiblioteket). Museum 20 kvadrat ligger på övervåningen i Lindesbergs stadsbibliotek.
Utställningen handlar bland annat om kampen för kortare arbetstid och vad som hände när vi fick åtta timmars arbetsdag. Hur synen på arbete ändrats och hur fritiden organiseras. Och givetvis mängder av bilder som visar arbete och fritid genom åren.
Observera att det inte är någon vernissage med tal eller liknande under öppningsdagen.
Arkivens Dag 2024: Om arbete och fritid
Arkivens Dag firas alltid andra lördagen i november - i år 9 november med temat "Arbete och fritid": "Upptäck hur våra liv präglas av en fascinerande väv av arbete och fritid genom årtiondena Arkivinstitutioner över hela landet öppnar sina dörrar för att visa upp historien bakom våra dagliga liv. Ta del av spännande berättelser, fotografier och dokument som belyser hur både arbete och fritid har utvecklats och ändrats genom åren. Och missa inte chansen att reflektera över det förflutna och förstå hur det har påverkat vår nuvarande vardag."
Arkivens Dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Målsättningen med Arkivens Dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse.
Lindesbergs kulturhistoriska arkivet
Lindesbergs kulturhistoriska arkiv - som finns i källaren under Lindesbergs stadsbibliotek - rymmer mängder av historiska dokument i form av fotografier, brev, räkenskaper, protokoll, kartor och ritningar som utgör viktiga delar av kommunens lokalhistoria. Med hjälp av äldre dokument blir det möjligt att titta tillbaka in i det förflutna, till händelserna och omständigheterna som har skapat vår egen samtid.
Arkivet har drygt 700 hyllmeter arkiv och samlingar från fler än 700 arkivbildare - det vill säga historiskt material från olika företag, bruk, gruvor, gårdar, föreningar och personer. Arkivets foto- och negativsamlingar omfattar uppskattningsvis 200.000-300.000 bilder, från såväl yrkesverksamma fotografer som från amatörer. Dessutom har arkivet en stor referenssamling med bl a ämnesordnade tidningsklipp och litteratur om främst ortens lokalhistoria, Bergslagen och bergshantering.
Bildarkivet omfattar ca 160 år av Lindesbergs och Bergslagens historia från 1860-talet till nutid. I bilddatabasen finns fotografier med såväl personporträtt som motiv från arbetsliv och fritid, nöje och kultur, landsbygden och stadsmiljöer och mycket mer.