Willboda Folkmusikfestival - en dag fylld av folkmusik av yppersta kvalitet


Kringel, Kapell Malén, Claes Ottelid & Stephan Jarl och Sevdalini kommer till Willbodas Folkmusikfestival 27 juli.

8 JULI 2024

Willboda Folkmusikfestival - en dag fylld av folkmusik av yppersta kvalitet


Lördag 27 juli är det dags igen för Willboda Folkmusikfestival. För tredje året i rad firas högsommaren med en dag fylld av musik och glädje. Det blir ett späckfullt program med folkmusik av yppersta kvalitet med Kringel, Kapell Malén, Claes Ottelid & Stephan Jarl och Sevdalini.


Det blir allspel i två schamalagda block: Ta med ditt eget instrument och spela! Det första allspelet kommer att ledas av Rickard Hägerstrand. Det andra allspelet leds av Sevdalini som lär deltagarna att spela några traditionella folkmusiksånger från balkan.


Evenemanget arrangeras helt ideellt. Samtliga intäkter går till reseersättning och gage till artisterna. I samband med evenemanget säljs fika och smörgåsar till sjysta priser.


Biljetten ger dig tillträde till alla evenemangen under dagen. Boka din biljett redan idag >>


Program lördag 27 juli:


Detta program är ungefärligt och kan komma att ändras på kort varsel.


11:00 – 11:45: Kringel

12:15 – 13:00: Kapell Malén

13:00 – 14:00: Lunch

13:30 – 14:15: Allspel

14:30 – 15:15: Claes Ottelid & Stephan Jarl

15:30 – 16:15: Fika & Allspel

16:30 – 17:15: Sevdalin

17:30 – 18:00: Avslutningsnummer


Kringel: I ett tätt samspel bjuder Kringel på svensk folkmusik.Den som söker kommer i duon att finna musik från Blekinge och Närkes folkmusiktraditioner blandad med nyskrivna låtar. Om du vill är Kringels musik den som får dig att vilja dansa. Eller så låter du dig bara översköljas av slängpolskedrivet som slingrar sig fram i rummet.

Kringel är Karin Nordberg, fioler, och Ingrid Ekman, flöjter. De är båda verksamma som musiker och pedagoger med utgångspunkt från Stora Mellösa utanför Örebro.


Kapell Malén bjuder på traditionella låtar efter bland annat Per Saxholm i arrangemang präglade av stor experimentlusta och minimalt med självkritik. Kapellet utlovar outhärdligt långa medleyn med kärva blåtoner, osmakliga hårdrocksriff, spröda klanger, gungande polskarytmer och mycket annat. Självklart får vi även höra Kapellets egna låtar så som Wilda Willboda med flera. Kapell Malén består av Camilla Malén Friman (cello), Anna Johansson (violin) och Klas Friman (akustisk gitarr). Alla från bergslagen, Lindesbergs kommun, Örebro län.


Claes Ottelid & Stephan Jarl kommer att bjuda på en blandning av traditionslåtar och originalkompositioner. Bland annat utlovas tre (!) uruppföranden, bland dessa ”Sjunde polskan i april” och ”Polska till Silvio” tillägnad Silvio Rodriguez.


Malmöensemblen Sevdalini framför denna dag sin gripande tolkning av musikskatten – sånger och poesi om passionerad kärlek, smärta och svidande avsked. Kvartetten Sevdalini bildades 2017 och består av sångaren Mehmed Jakic, violinisten Samuel Lundström, cellisten Clara Ljungqvist och gitarristen David Kappelmark. I Willboda spelar de tillsammans med slagverkaren Stephan Jarl.


Den traditionella lyriska sången som kallas för Sevdalinka har sitt ursprung på Balkan och är djupt rotad i främst Bosnien och Hercegovina, men även i Serbien, Montenegro, Kroatien och Nordmakedonien. Musiken och poesin har tolkats och framförts i över 500 år, och har formats och omformats i möten mellan olika kulturer och traditioner i området. Sevdalini låter i sitt skapande sina olika musikaliska bakgrunder färga musiken. Samtidigt som vi känner av rytmen från Sarajevos pulserande gator, kan vi höra stråk av både klassisk musik, svensk folkmusik och flamenco. Mycket av musiken som framförs denna dag kommer att finnas med på Sevdalinis kommande, andra album. Svedalini kommer även att bjuda allspel på någon traditionell visa från Balkan.
Willboda gård är en vacker och relativt välbevarad bondgård uppförd på 1700-talet och tillbyggd på 1800-talet. Den är vackert belägen i Spannarboda med utsikt över åkrarna. Gården är idag en privatbostad och ägs av Björn Tångeberg och Malin Burbeck. Willboda är främst förknippat med musik med hemma-hos-konserter där Björn och Malin bjuder in folk- och jazzmusiker ett antal gånger under året. Vardagsrummet förvandlas till konsertlokal genom att TV:n och soffan bärs ut och konsertstolarna bärs in. Här får man plats med ett fyrtiotal gäster. Att få uppleva musik i en hemmiljö och sitta riktigt nära musikerna är en speciell upplevelse.


Hitta till Willboda Gård, Spannarboda 318, LINDESBERG Från landsvägen mellan Lindesberg och Kolsva är det skyltat ”Iskarbo 4 km”. Sväng in på grusvägen. Willboda är första gården på höger sida. Kör in genom stenstolparna och parkera enligt vår skyltning.