Lindesberg och Nora med i Västmanlands Släktforskarvecka

4 JULI 2024

Lindesberg och Nora med i Västmanlands Släktforskarvecka


Nästa vecka (8-13 juni) arrangeras Västmanlands Släktforskarvecka för andra gången! Den anordnas av ett flertal släktforskarföreningar i landskapet - däribland Linde Bergslags Släktforskarförening (som svarar för torsdag 11 juli) och Nora Släktforskare (som svarar för fredag 12 juli).


"Under sommaren vill många släktforskare besöka platserna för sina anor och vi vill med denna Släktforskarvecka ge möjlighet för de som besöker Västmanland att få ut extra mycket av sitt besök. Likväl som släktforskare i Västmanland får tillfälle att förkovra sig och träffa likasinnade", skriver deltagande föreningar som erbjuder ett program under sin dag:


  • 8 juli i VÄSTERÅS, Västerås Släktforskarklubb
  • 9 juli i FAGERSTA, Sällskapet Släktforskarne Fagersta
  • 10 juli i SALA, Sala-Heby Släktforskare
  • 11 juli i LINDESBERG, Linde Bergslags Släktforskarförening
  • 12 juli i NORA, Nora Släktforskare
  • 13 juli i KÖPING, Västra Mälardalens Släktforskare


Ladda ner hela programmet för Västmanlands Släktforskarvecka >>


...

Program torsdag 11 juli: Fellingsbro


10-16: Linde Bergslags Släktforskarförening finns i Fellingsbro vid Olofsborg, Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförenings lokal mitt i samhället. Föreningen finns där och hjälper dig med dina släktforskarproblem och annan information. Läs mer om föreningen på lindeforskare.se >>

10-16: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening visar sina utställningar i Olofsborg och den litteratur de har producerat genom åren. Läs mer om förening på hembygd.se/fellingsbro >>


10-16: DIS Bergslagen finns på plats under dagen och informerar om sin verksamhet och sina datorprogram. DIS-Bergslagen är en ideell regionförening till DIS – Föreningen för datorhjälp i släktforskningen. DIS är en rikstäckande förening, som för sina medlemmar utvecklat och utvecklar användbara datorprogram med anknytning till släktforskning. Läs mer om föreningen på dis-bergslagen.se >>


11-12: Jan Wallin, DIS Bergslagen, berättar om vad DIS Bergslagen är, och hur de kan hjälpa och stödja dig i din släktforskning.


12-13: Ann-Charlotte Laudon Tegerhult berättar om "De foro från gård och hem – varthän? En flyttlängd berättar". Vad hände med de söner och döttrar som tvingades lämna sina hem för att söka sin utkomst.


14-16: Sune Hellberg, Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening visar Stenstagården och Fågelsången vid Folkhögskolan i Fellingsbro Stenstagården var ursprungligen ett boställe för korpraler och officerare vid Stensta Rusthåll. Uppfördes 1778 och flyttades 1938 till sin nuvarande plats. Fågelsången har varit ett husartorp under Österhammars Gård och flyttades till nuvarande plats 1920.


...

Program fredag 12 juli: Nora och Järnboås


10-15: Släktsök i Nora: Nora bibliotek, foajén och Nora släktforskares lokal, Kungsgatan 23 inne på gården. Nora släktforskare finns på plats för att hjälpa dig att hitta dina rötter och släktplatser i Nora med omnejd. Föreningen DIS-Bergslagen finns på plats i biblioteket, lilla läsesalen, och visar sin verksamhet och produkter i släktforskning kl 11 och 13.


10-13: Järnboås Hembygdsförenings arkiv öppet. I Arkivet i Finnsjöstrand, Järnboås, kan du söka information om släkt och gårdar i
Järnboåsbygden. Tord Johansson, som är en mycket erfaren släktforskare, finns på plats. Anmäl till Tord om du kommer genom SMS 0706952480.


11-16: Vagnslidret Göthlinska gården: 2024 års utställning Vagnslidret, Hembygdsföreningens lilla museum om Nora, i Göthlinska gården är öppen hela sommaren. Förutom en permanent utställning
om Nora samt bergsbruket i Nora bergslag presenteras tre kulturarbetare från förr: K.G.F Norberg, Ingrid Göthlin och Lars Ove Pettersson. Ingen föranmälan behövs.

13:00: Stadsvandring i Nora centrum: Hembygdsföreningen Noraskog bjuder på en stadsvandring i Nora centrum. Vandringen tar ca en timme. Samling i Göthlinska gårdens trädgård. Anmäl deltagande till hbf.noraskog@gmail.com