Stefan Jansson har stått på många scener - både i och utanför Lindesberg.

18 JUNI 2024

Stefan Jansson - en mångsidig kulturprofil i Lindesberg


Stefan Jansson firar 30 år på scen med revyn "Ideligen, ideligen" i bygdegården Sveaborg, Spannarboda - platsen där scenlivet började för Stefan som 16-åring. Stefan är en mångfacetterad kulturprofil - i det närmaste en institution i kommunens kulturliv med "många strängar på sin lyra"


Stefan Jansson föddes 1978 i Grönbo utanför Lindesberg - en stad där han lever och verkar som estradör, regissör, producent, teaterpedagog, revykung, författare, radiopratare bland mycket mera.


I Grönbo blev Stefan, som var tämligen usel på fotboll, tvungen att skaffa sig en egen nisch. Räddningen blev teatern. Han var med och startade en lokal teatergrupp som han snart också började skriva texter till.


Stefan har skrivit egna texter sedan han var 11 år och komponerat musik sedan han var 18, ofta i parodisk form. Grunden för hans skapande har i stort sett alltid utgått från revy- och kabarétradition.


Efter genomgånget gymnasium i Örebro blev Stefan bland annat cirkelledare i teater, projektledare/producent för Kulturförvaltningen i Lindesberg och skådespelare vid Länsteatern i Örebro, för att sedan börja som teaterpedagog vid Kulturskolan Garnalia i Lindesberg.


Parallellt med arbetet som teaterpedagog och amatörteaterkonsulent i länet har Stefan fortsatt att regissera, producera och spela i flera olika teaterproduktioner.


Han har som projektledare och regissör skapat många och stora projekt med många inblandade - bland annat den levande adventskalendern ”24 ögonblick i Luckans Land” i Lindesberg, stora uppsättningar för Kulturskolan Garnalia och Estetiska programmmet på Lindeskolan, stora sommarföreställningar med Bergslagens Spektakelteater med mera.


Stefan Jansson har gjort många egna föreställningar, egen musik och samlat egna texter i två böcker: ”Tyst och inbunden” och ”Född fåntratt”. Han har bland annat skrivit ”I Nobelt sällskap” som spelats på Teater Martin Mutter 2015, ”Glädjens Akademi” för Stadra Teater 2016 och manus till kortfilmen ”Hoffmanns droppar” 2021.


Stefan har tidigare bloggat på na.se och har medverkat ett flertal gånger i Sveriges Radio-podden ”Snedtänkt” och scenversionen "Scentänkt"med Kalle Lind där han fått vädra sitt specialintresse - numera bortglömda artister och underhållningshistoria.


Stefan Jansson fick 2006 Lindesbergs kommuns kulturstipendium. År 2021 var han en av de eldsjälar som tilldelades Energiklappen av det kommunala bolaget Linde energi med följande motivering: "Stefan är i det närmaste en institution i kommunens kulturliv. Genom åren har han spridit kunskap om Lindesbergs historia på ett annorlunda sätt, roat och engagerat publiken i otalet föreställningar och uppsättningar. Att beskriva Stefan och hans engagemang för bygden görs kanske bäst med klyschan 'många strängar på sin lyra'."


Stefan Jansson har producerat egna föreställningar där han själv stått för text, musik och regi sedan 11-årsåldern. Sin första tvåtimmars-föreställning ”På Lyset eller Bjarne Hakes Osagolika Saga” gjorde han som 15-åring 1994: "Det var DÄR allting började".


Stefans föreställningar:


  • 2024: "En strut kaRAMELler" - en musikaliskt uppknäppt konsert med Povel Ramels godbitar i Lindeskolans aula tillsammans med Linde Symphonic Band.
  • 2021: "Mer hö än blomster" med Stefan och Ola Jansson på Scensommar i Wadköping
  • 2020: Bergsmän – det kan man höra på sången med Stefan och Ola Jansson i Nora
  • 2020: Stefan Jansson sjunger sånger ingen mänska har hört
  • 2019: På mattan – en poerevy skriven tillsammans med Arne Johnsson
  • 2018: Jansson med mera, med flera
  • 2016: I sura strömmingars sällskap
  • 2016: Glädjens Akademi (skriven för Stadra teater)
  • 2015: I Nobelt sällskap
  • 2014: Dröm en dröm
  • 2013: Kyssar och smek
  • 2011: Myggfritt 2011
  • 2010: Färd utan O – en odyssé längs Lindesjön: Ett unikt projekt med en 27 personer stark ensemble som började vid Pumphusets södra gavel och avslutades med en middag på Lindesbergs Stadshotell.
  • 2009: Säj’et igen, Sven: En revy som doftar 40-tal, med äldre populärmusik och nyskrivet manus, som spelades juli-september med urpremiär i Löa Hytta. Ensemblen bestod även av Markus Virta, Sanna Larsson, Ann-Caroline Furst, Ola Jansson, Jesper Hugosson, Johan Renman och Christian Dam.
  • 2009: Vila vid denna mila! Ett program med visor från Lucidor till Winnerbäck som framfördes tillsammans med gitarristen Klas Friman.
  • 2009-2010: Jansson tête-á- tête: Föreställning bestående av en meny med 36 nummer från nästan 20 års revyer och kabaréer. Publiken fick önska vad de ville se och höra. Endast fem (!) personer åt gången kunde se föreställningen som spelades i Stefans vardagsrum. Kaffe serverades senare i rummet bredvid. Succén upprepades sedan 2010, återigen framförd i Stefans vardagsrum tillsammans med pianisten Ola Jansson. Då kopplades föreställningen samman med Ann Björks utställning
  • 2008: Hartkopf II – Hartkopfs Panoptikon och Anatomiska Museum - den andra utmaningen: Konceptet från 2007 utökat och uppdaterat. Ca 40 personer uppträdde under hemligt artistnamn och gjorde minnesvärda scenframträdanden i Matkällaren Lejonet under tre unika, magiska föreställningar.
  • 2007: Hartkopfs Panoptikon och Anatomiska Museum: 100 år efter Lindesbergs industriutställning kom herr Hartkopf åter till Lindesberg med sitt kringresande vaxkabinett. Enda skillnaden var att det nu var fråga om levande och rörande underhållning. 25 olika artister fyllde Spruthuset i Lindesberg till sista plats under två dagar i september.
  • 2007: Alla goda ting är nio: Stefan regisserade en grupp på Nya Teatern i Örebro som framförde material från främst hans tidigare revyer. Titeln syftar på ensemblens antal. Pianist var som vanligt Ola Jansson.
  • 2006: Oss galningar emellan: En revy som Stefan och hans gode vän Markus Virta funderat på att göra sedan år 2000. Tillsammans med Ola Jansson på piano framförde de fullsatta föreställningar från Stripa i norr till Fellingsbro i söder.
  • 2005-2006: God dagen härinne: Sällskapet Den Ljusa Stierna framförde ett julspel bestående av äldre svenska julvisor och historien byggde på ljusets återkomst efter vintersolståndet. Föreställningen skrevs och framfördes av Anna Johansson, Thomas Lundkvist, Ingvar Lundsten, Helena Holm, Stefan Jansson med flera. Föreställningen spelades i Folkets Hus i Lindesberg.
  • 2005: En smula fulare: Med underrubriken ”just en snygg tillställning”. Petter Lantz, hemmahörande på Styrsö i Göteborgs skärgård och upphovsman till många visor bjöd tillsammans med Stefan och Ola Jansson på föreställning på flera platser i Lindesbergs kommun. Föreställningen spelades även in av Sveriges Radio Örebro och sändes under december 2005 med repris under hösten 2006.
  • 2004-2005: Sockerkaksmassakern: En dröm i kabarétakt som hade urpremiär på Stadra Sommarscen. Ensemblen bestod av Anna Johansson på fiol och Ola Jansson på piano och Stefan själv. Kabarén bestod av bland annat Tintamaresque-teater, dikten ”I lianen”, Stefans visskola och en revyhistorisk översikt.
  • 2004: Janssons frestelser: En halvtimmesföreställning som inleddes med låten ”Förför med smör” och sötebrödsutskänkning.
  • 2003: Mjuka klappar: Julföreställning med egna och andras låtar framförd tillsammans med Anna Johansson, fiol.
  • 2003: Sommarsmäll i skyn: Sommarhappening framförd vid endast ett tillfälle som slog alla tänkbara publikrekord – 260 personer – i Näverkärrets bygdegård.
  • 2003-2004: Erland Kolltoss sjunger sånger ingen mänska har hört: Stefan iklädde sig rollen som Erland Kolltoss som för första gången presenterade sina favoritlåtar för den breda massan.
  • 2002: Medvursten – ett upptåg: Efter att Lindeskolans estetiska gymnasieprogram spelat musikteatern ”Tokfursten” under våren 2002, skrev Stefan upptåget ”Medvursten” som spelades under juni 2002.
  • 2001: Kabaré Frotté
  • 2001: Lagoma Mänskor
  • 2000: Stjärnhjärnor eller mormor i marmor: Avslutningen av Lindesbergs kommuns millennieprojekt blev denna föreställning som spelades under två helger i Folkets Hus under mars. Den helt nyskrivna musikteaterföreställningen framfördes av ensemble, kör och orkester med nio musiker.
  • 1999-2000: Soppteater
  • 1998: Det sjunde gomseglet: Första samarbetet med pianisten Ola Jansson.
  • 1998: Gösta Qvist Superstar
  • 1997: Kärlek vid första överkastet
  • 1994: ”På Lyset eller Bjarne Hakes Osagolika Saga” i Grönbo bygdegård - det var där allting började.


Stefan Jansson var först ut som nyhet i LindeKultur


I november 2011 publicerades "Lindesbergs levande adventskalender återkommer för tredje året: Visar att vi har ett brett och levande kulturliv" i det nyhetsrum på Mynewsdesk som senare blev LindeKultur. "Ett bokstavligt talat levande bevis på att Lindesberg har ett mycket brett och levande kulturliv", säger Stefan Jansson - eldsjälen som återigen får hundratals utövare av olika kulturformer att ställa upp ideellt.


Läs den första nyheten som publicerades 3 november 2011 >>