Sommarens aktiviteter på Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttans bergsmansgård

11 JUNI 2024

Sommarens aktiviteter på Siggebohyttans bergsmansgård


På lördag den 15 juni börjar sommarsäsongen för Örebro läns museum på Siggebohyttans bergsmansgård. Programmet erbjuder återkommande favoriter som guidade gruvvandringar och familjeslöjd men också flera nyheter: Den 28 juli arrangerar museet för första gången på länge en konsert med barockmusik på logen. Den 24 augusti återkommer förra årets omtyckta Slöjdfestival.


"Siggebohyttan är ett perfekt besöksmål för den som både vill njuta av vacker natur och uppleva ett stycke svensk historia", säger Lisa Lundqvist, pedagog på Örebro läns museum.


Förutom mangårdsbyggnaden från slutet av 1700-talet finns café, butik och en utställning på logen om hur man utvann kraft för att bryta järnet i gruvan. För barnen finns leksaker i naturmaterial till låns som käpphästar, kubb och styltor. I området finns gott om härliga grönområden att leka på.


Denna sommar har museet några nya tema-visningar, utöver de vanliga visningarna av gården som ges varje dag. Det blir familjevisningar som är särskilt anpassade för barn, en visning om mat och hushållning på Siggebohyttan, och en bebyggelsehistorisk visning med fokus på gårdens byggnader och historien kring dem.


Läs mer om Siggebohyttans bergsmansgård >>


Sommarens aktiviteter:


21 JUNI: MIDSOMMARFIRANDE
Arr. Öskeviks allmänna byförening. Läs mer >>


23 JUNI KL. 14.00:

VANDRING TILL GRUVAN
Med museets guide Morgan Bodin. Start i logen. Ha gärna bra skor! Läs mer >>


26 JUNI KL. 11.00 och KL. 14.00:

FAMILJEAKTIVITET: VISNING FÖR BARN
Museipedagog Lisa Lundqvist visar och berättar hur det var för barnen att växa upp på Siggebohyttan. Kanske får deltagarna på visningen även prova på en och annan syssla från förr. Passar för barn från 6 till 12 år. Läs mer >>


9 JULI KL. 10.30-12.00 OCH 13.00-14.30
FAMILJESLÖJD: VIMPELVERKSTAD
Drop in. Barn och vuxna får tillsammans tälja tryckstämplar för att sedan stämpla på vimplar. Vi tillverkar vimplarna så att du kan sätta fast den på en pinne eller hänga upp den med band. Det finns också färdiga stämplar att stämpla på vimplarna direkt. Slöjdkonsulenten Lina Jatko och slöjdaren Anders Crommert hjälper till. Från 7 år. Materialkostnad 50 kr. Läs mer >>


10 JULI KL. 10.30-12.00 OCH 13.00-14.30
FAMILJESLÖJD: HOPPREPSTILLVERKNING
Drop in. Barn och vuxna får tillsammans prova att slå ett eget rep av återvunna textilier, sedan tälja ett par handtag som monteras ihop med repet. Slöjdkonsulenten Lina Jatko och slöjdaren Anders Crommert hjälper till. Från 7 år. Materialkostnad 50 kr. Läs mer >>


18 JULI KL. 14.00
VANDRING TILL GRUVAN
Med museets guide Morgan Bodin. Start i logen. Ha gärna bra skor! Läs mer >>


28 JULI KL. 16.30
BAROCKKONSERT PÅ LOGEN – ROMANCE
Violinisten Rebecka Karlsson och lutenisten Anders Ericson låter i detta vackra program, musik för violin och svensk luta klinga för första gången på över 200 år. Biljetter finns via kalendariet och kostar 200 kr. Då ingår entré till mangårdsbyggnaden samma dag. Läs mer >>


2 AUGUSTI KL. 14.00
BEBYGGELSEHISTORISK VISNING
Följ med museets bebyggelseantikvarie Lars Karlsson Liljas på en guidad tur med fokus på gårdens byggnader. Varför ser de ut som de gör? Vilka material har använts och när var de vanliga? Går det att förstå gårdens historia genom att lära sig att tolka dess byggnader, detaljer och placering? Läs mer >>


11 AUGUSTI KL. 14.00
VANDRING TILL GRUVAN
Med museets guide Morgan Bodin. Start i logen. Ha gärna bra skor! Läs mer >>


14 AUGUSTI KL. 11.00 OCH KL. 14.00
FAMILJEAKTIVITET: VISNING FÖR BARN
Museipedagog Lisa Lundqvist visar och berättar hur det var för barnen att växa upp på Siggebohyttan. Kanske får deltagarna på visningen även prova på en och annan syssla från förr. Passar för barn från 6 till 12 år. Läs mer >>


18 AUGUSTI KL. 14.00
VANDRING TILL GRUVAN
Med museets guide Morgan Bodin. Start i logen. Ha gärna bra skor! Läs mer >>


21 AUGUSTI KL. 14.00
VISNING: MAT OCH HUSHÅLLNING PÅ SIGGEBOHYTTAN
Museiintendent Lena Brättorp ger en guidad visning i mangårdsbyggnaden med fokus på mat och hushållning. Vad odlade och åt man på gården? Hur togs maten om hand och lagrades? Läs mer >>


24 AUGUSTI KL. 10.00-16.00
SLÖJDFESTIVAL
Denna dag fyller vi hela gården med slöjd! Kom och prova på olika tekniker och lär känna material. I Mobila museet visas utställningen Från träd till slöjd. Läs mer >>


25 AUGUSTI KL. 14.00
VANDRING TILL GRUVAN
Med John Tarkkanen, geolog och Ing-Marie Nilsson Tarkkanen, antikvarie. Start i logen. John berättar om de åtråvärda mineralerna i berget och Ing-Marie om människorna och gruvarbetet, medan vi går längs vandringsleden upp till gruvan. Ha gärna bra skor! Läs mer >>


28 OCH 29 SEPTEMBER KL. 10.00-16.00
BERGSLAGENS HISTORIEDAGAR
Båda dagarna kan du prova på linberedning och spinning med Lina Jatko, och repslagning med Christoffer Åström. På lördagen kl. 14.00 håller museiintendent Lena Brättorp en guidad visning om mat och hushållning på Siggebohyttan. Läs mer >>


...


Läs mer om Örebro läns museum >>