Magisk och poetisk papperskonst på årets sommarutställning i Frövifors

Bit Vejle, Juho Könkkölä, Miro Burman, Petra Staav och Paulius Mielinis.

11 JUNI 2024

Magisk och poetisk papperskonst på årets sommarutställning i Frövifors


Lördag 15 juni kl 11-14 öppnas sommarens konstutställning på Frövifors Pappersbruksmuseum - Magisk vikning & Poetiska klipp. I utställningen samlas fem internationella konstnärer som visar magiska tids- och precisionskrävande verk - Bit Vejle, Juho Könkkölä, Miro Burman, Petra Staav och Paulius Mielinis.


Tillsammans skapar de en intim och spännande atmosfär, där ljus och skuggor förstärker verkens spänning mellan det enkla materialet och det fantastiska hantverket. Genom att omsorgsfullt ta sig an ett ark papper, detta vardagens alldagliga föremål, skär och viker konstnärerna magiska och detaljrika ting, tecknar upp scener och befolkar världen med sagornas, naturens och det förflutnas invånare.


Medverkande konstnärer:


Bit Vejle skapar enorma verk av luft och papper. Med saxen som enda verktyg klipper hon fram berättelser i papperet. Bit är en världsledande psaligraf och föregångare inom slow art. Hennes uttrycksform, psaligrafi, betyder ordagrant konsten att teckna eller måla med sax. Hon öppnade sin första utställning på National Museum of Decorative Arts i Trondheim, Norge, 2008, och på några år har hennes konst spridit sig över hela Skandinavien och hela vägen till USA, Europa och Asien. Hon har till och med ett eget museum i Danmark.


Juho Könkkölä är en finsk origamikonstnär från Jyväskylä. Med de traditionella japanska origamivikningsteknikerna fokuserar han på att skapa intrikata och detaljerade mänskliga figurer, som hämtar sin inspiration från historia, mytologier, folklore och fantasy. Frågan som håller honom intresserad av origami är ”vad mer kan vikas från bara ett pappersark utan att skära i det?”. Det finns en ständig utmaning och oändliga möjligheter att upptäcka i ett tomt ark papper.


Miro Burman: "Origami är konsten att omvandla ett papper till en tredimensionell form genom bara vikningsteknik. Det jag tänker på när jag formger och tillverkar origamiverk är att origami inte handlar om att skapa nya former av papper, utan snarare processen att extrahera former som redan finns i ett papper. Ett papper har potential att skapa oändliga former. Vikningsprocessen som hantverk är en dialog med det pappret som material.Den här utställningen visar origamiverk med rumslighet i ljus och skugga under temat ”In Praise of Shadow”.


Petra Staav är en självlärd professionell papperskonstnär, bor och arbetar i vackra Sundsvall i norra Sverige. Hon skapar konstverk inspirerad av naturen och kärlek till storytelling, med traditionella tekniker inom papercutting eller Psaligrafi som är ett gammalt ord i Sverige för ”Konsten att klippa i papper”. Petra är född och uppvuxen i Sundsvall med utsikt över Bottenhavet. Under uppväxten omgavs hon av natur och historier från lokal folktro, vilket inspirerar henne i sitt arbete. Hon brinner också för miljö, friska hav, historia och äldre arkitektur – vilket genomsyrar hennes papperskonst.


Paulius Mielinis är en Litauen-född, Stockholmsbaserad forskare inom molekylärbiologi som har en passion för den japanska pappersvikningskonsten – Origami. Som självlärd konstnär, vars publicerade verk har nått global publik, finner han glädje i att förena vetenskapens minutiösa värld med den uttrycksfulla konsten att vika papper. Utställningen visar papperets resa – genom tålamod och precision kan papper förvandlas till fantastiska och förfinade skapelser. Frånvaron av gränser i denna konst visar verklig origamin kraft.