Guidade vandringar i sommar lär dig mer om Bergslagens historia

På visitlindesberg.se finns program för sommarens guidade vandringar.

15 JUNI 2024

Guidade vandringar i sommar lär dig mer om Bergslagens historia


Vikingatida boplatser som idag förvandlats till något annat. Pampiga bergsmansgårdar och livet för människorna som bodde och arbetade där. Gruvor med historisk betydelse där allt är intakt eller där endast ruiner och gruvhål vittnar om hur platsen nyttjats för länge sedan. I sommar ger guidade vandringar möjligheten att lära sig mer om Bergslagens historia.


...


Läs mer om sommarens guidningar i Lindesberg >>


...


Stripa Gruva: Under sommaren kan du följa med fem guider på rundtur i gruvområdet och höra just deras historia om gruvan, dess betydelse för samhällsutvecklingen och personer som arbetade där och mycket mera. På plats kommer det även att finnas barnaktiviteter, en utställning om gruvan samt hantverk och böcker till försäljning. Arrangör Lindesbergs kommun i samarbete med Industrilandskap Bergslagen.
Guidad vandring till gruvan i Siggebohyttan: Följ med museets guide Morgan Bodin på en vandring från Bergsmansgården till gruvan.

Vandringen startar i logen på Siggebohyttans bergsmansgård. Läs mer om vandringsleden >> Arrangör: Örebro läns museumGuidade specialvisningar på Siggebohyttans bergsmansgård:
Leja koppargruvor: Magnus Jerlström berättar om gruvans historia, vad byggnaderna användes till och livet på platsen. Leja koppargruvor är kända sedan 1500-talet och var i drift senast under första världskriget då anrikningsverkets kalkrika sligavfall skapade den ”öken” som idag utgör Leja naturreservat. Följ med på en guidad tur vid Leja koppargruvor. När gruvorna stängdes plockades alla byggnader ner och kvar finns betongfundament, gruvhål och andra lämningar som vittnar om tidigare verksamhet på platsen. Arrangör: Kultur och fritidsenheten, Lindesbergs kommun
Råsvalslund är en vikingatida boplats och nutida betesmark. I Råsvalslund fanns en permanent bosättning redan på 800-talet, under vikingatiden. Här finns sammanlagt 36 gravar och lämningar efter ett 20-tal hus. För 1200 år sedan bodde det runt 30–40 personer i byn. De bedrev lantbruk, jakt och fiske. Arrangör Kultur och fritidsenheten, Lindesbergs Kommun