Biografen i Lindesberg räddad - kommunalt bidrag tryggar driften i ytterligare tre år


Adrian Gissberg, Sharon Almström och Björn Persson: Vi och våra besökare är glada för det beslut som kommunen tagit så vi kan fortsätta erbjuda en biograf i Lindesberg.

19 JUNI 2024

Biografen i Lindesberg räddad - kommunalt bidrag tryggar driften i ytterligare tre år


Nu är det klar! Ett kommunalt bidrag på 700.000 kronor per år tryggar driften av Lindesbergs Bio i ytterligare tre år - 2025-2027. Detta efter att kommunfullmäktige beslutat om en årlig utdelning från de kommunala bolagen på 20 miljoner kronor som bland annat täcker bidragen till biografen och badhuset. Därmed kan Lindesbergs Bio fortsätta att utvecklas som en viktig kulturarena!


I måndags (17 juni) fastställde kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun "Mål och budget 2025 / Verksamhetsplan 2026-2027" - ett budgetpaket som bland annat innehåller en årlig utdelning på 20 miljoner kronor från det kommunala moderbolaget Linde Stadshus AB. Utdelningen är avsedd som bidrag till drift av Lindesberg Bio (ca 0,7 milj kr/år) och Badhuset Energikällan (ca 15 milj kr/år) som drivs av det kommunala bolaget Besök Linde AB.


Det formella beslutet om bidrag till biografen och badhuset kommer att tas i kommunstyrelsen 27 augusti - men både Tom Persson (SD) och Bengt Storbacka (S) som är de två största partierna bekräftar att beslutet kommer att tas.


Kan fortsätta utvecklas som viktig kulturarena


Sharon Almström, Björn Persson och Adrian Gissberg skriver i en kommentar till LindeKultur: "Vi och våra besökare är glada för det beslut som kommunen tagit så vi kan fortsätta erbjuda en biograf i Lindesberg"


"Idag erbjuds ett brett kulturutbud som till exempel bio, opera, konserter och teater. Vi är även en mötesplats för olika typer av möten - exempelvis konferenser och föreläsningar", förklarar de och fortsätter: "Vi har en hel del nya saker på gång och kommer efter sommaren kunna presentera ett roligt samarbete med evenemangsarrangören JME Music - mera information om det samarbetet kommer efter sommaren".


Lindesbergs Bio har som mål för 2024 att nå upp till 12.000 biofilmgäster. "Det är ett högt mål som vi inte varit i närheten av sedan vi tog över biografen 2019 och då vi först tvingats leva med en pandemi som begränsat oss och vars effekter har påverkat även efter att pandemin tagit slut".


På väg att nå årets delmål - 5.000 biogäster


"I år är första året vi verkligen kan se att gästerna återkommit till biografen - till den 19 juni har vi haft 4.694 biobesökare och med några visningar kvar så lär vi hamna runt det uppsatta delmålet på 5.000 biogäster till den sista juni."


"Vilket vi tycker är väldigt roligt och vi hoppas att vi får in fler publikstarka filmer så som "Den sista resan" av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson - bara den filmen drog 1.346 biogäster så det är klart att vi är beroende av att det släpps publikstarka filmer för att vi ska nå våra mål".


"Det är också viktigt, precis som Monika Klockars i Moderaterna, skrev i en insändare/debattartikel på Lindenytt, att om man vill ha kvar biografen så behöver man också besöka den. Vi erbjuder ett brett och varierat utbud, följ oss gärna på våra sociala medier för att inte missa något.


"Att driva biograf är i de allra flesta fall mer av en kulturgärning än en affärsverksamhet - och kultur är en bidragande faktor till om en ort ska leva eller bara överleva. Därför är vi och våra besökare glada för det beslut som kommunen tagit så vi kan fortsätta erbjuda en biograf i Lindesberg."


"Filmstudion, Lindesbergs riksteaterförening och Operasektionen har en bred katalog av härliga kulturupplevelser som ligger bokade till hösten och vi ser fram emot att kunna hälsa alla våra gäster och samarbetspartners välkomna till oss."


Antalet biografsalonger ökar i Sverige


Det har länge pratats om en biografdöd i Sverige - men enligt en ny preliminär nulägesanalys av pågående Filmutredning så ökar faktiskt antalet biografsalonger i landet. Sverige har inte haft så här många salonger sedan 2012 då analysen börjat.


"Det man också kan utläsa från analysen är att många av biograferna har flera salonger vilket gör att man kan visa flera olika filmer samtidigt vilket gör att man kan jobba mera kostnadseffektivt och få in mera intäkter under samma tid på olika filmer, vilket är något vi inte kan göra med vår enda salong i Lindesberg".


....